Aparent, între o practică veche de milenii din lumea antică egipteană și un produs relativ modern, whisky-ul, nu pare a fi nicio legătură. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre două practici diferite. Una, cea veche, a folosirii machiajelor, în timp ce aceea nouă privește distilarea și producerea unei băuturi alcoolice.

Istoria Alcoolului: De la machiajul egiptenilor la wisky-ul de astăziFoto: World History Archive / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)

Distanța asta, atât temporală cât și practică dintre machiajele antice egiptene și whisky-uk de azi, este, așa cum spuneam, doar una aparentă. În fapt, dacă prima nu ar fi apărut, probabil că a doua nu ar fi existat. Sau, cel mult, ar fi apărut mult mai târziu.

Ascultă pe Spotify:

Evident că drumul nu a fost unul simplu. În realitate, este mult mai sinuos decât vă imaginați. Și astea ne-am și propus, să vă purtăm prin lumea invențiilor antice, egiptene sau grecești, prin cele medievale, arabe sau europene, apoi către modul în care whisky-ul nu doar că a apărut în Europa, ci și cum și-a căpătat numele. Căci denumirea asta nu este una chiar atât de simplă. Ea are, de fapt, un înțeles mult mai profund decât vă imaginați. Ca de altfel, toată istoria din spatele acestei băuturi.

Ascultă pe Podcasters by Spotify:

Dacă v-am trezit interesul pentru subiectul cu care deschidem această nouă serie de podcasturi „Scurtă istorie a alcoolului”, vă invităm atunci să urmăriți materialul audio pe care l-am pregătit pentru voi.

Ascultă și episodul 2 din seria Istoria Alcoolului:

Story: Adrian Nicolae | Sound design: Adi Iacob

Foto: World History Archive / Alamy / Alamy / Profimedia (Edited)