Stramosii elefantilor de astazi si-au ales singuri regimul alimentar. Cu aproximativ trei milioane de ani inainte de a-si schimba dentitia, cele mai mari patrupede terestre au suferit o modificare in dieta, trecand de la consumul de frunze, la cel de iarba. Pentru oamenii de stiinta, explicarea acestei tranzitii a fost un mister pana de curand, scrie Independent.co.uk. Un studiu realizat pe fosilele mai multor stramosi ai elefantilor de astazi arata ca, acum opt milioane de ani, tranzitia - care s-a produs destul de repede - a aparut in momentul in care savana africana abunda de copaci si paduri, ceea ce poate inseamna faptul ca uriasele patrupede au ales singure sa isi schimbe dieta alimentara, si nu au fost fortate de mediul inconjurator.

StiintaFoto: Colaj foto

Oamenii de stiinta danezi au reusit sa descifreze genomul unui cal care a trait in zona Yukon in urma cu circa 730.000 de ani. Un os al acestui animal a fost descoperit in 2003 in permafrostul din nord-vestul Canadei si trimis spre analiza cercetatorilor, transmite AFP. Rezultatele, date publicitatii miercuri, sunt uluitoare, spun oamenii de stiinta. Ludovic Orlando, expert in geogenetica, sustine ca aceasta realizare reprezinta decodarea celui mai vechi genom de animal.

Apocalipsa se amana. Din nou! Anuntul ca, undeva in apropierea Pamantului, a fost descoperit un obiect de 300 de metri diametru a starnit un nou val de suspans peste Ocean. Oamenii de stiinta spun ca este vorba de un asteroid, denumit MZ5, care este al 10.000-lea obiect descoperit ca orbiteaza Terra, insa numarul acestora este cu mult mai mare. Potrivit cercetatorilor, 10% dintre aceste obiecte au diametre mai mari de un kilometru si pot cauza, in situatia impactului cu solul terestru, dezastre uriase, scrie Independent.co.uk. Cea mai remarcabila coliziune a avut loc in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, cand un obiect de zece kilometri diametru a lovit Pamantul, ceea ce a dus la disparitia dinozaurilor si a circa trei sferturi din fauna si flora terestre, mai scrie presa britanica. Oamenii de stiinta spun ca un astfel de eveniment nu s-ar putea intampla in prezent, cu obiectele descoperite pana acum in apropierea Terrei.

Guvernul american a decis sa pensioneze majoritatea cimpanezilor folositi in laboratoarele de cercetare, transmite USAToday, care citeaza Associated Press. Este vorba de 310 cimpanzei care "merita mai mult respect" din partea oamenilor, de aceea vor fi retrasi si lasati sa se bucure de o batranete linistita. Alte 50 de exemplare vor ramane in laboratoare pentru a servi studiilor medicale in curs. Nu este insa clar ce se va intampla cu cimpanzeii scosi la pensie, potrivit presei nord-americane.

Cum ne-am transformat din primate in cea mai evoluata specie. Capacitatea de a arunca obiecte i-a transformat pe oameni in cea mai importanta specie de pe Planeta. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani care studiaza comportamentul uman de acum doua milioane de ani, adica din perioada lui Homo erectus, scrie Independent.co.uk. Oamenii au invatat sa arunce obiecte si, odata cu aceasta deprindere, au inceput sa afle cum sa se apere de pradatori, cum sa colonizeze sau cum sa-si diversifice dieta. Un studiu realizat de echipa profesorului Neil Roach de la Universitatea George Washington din Washington DC arata ca, in timpul vanatorii, aruncarea rapida a unor sulite improvizate sau a pietrelor i-a ajutat pe oameni sa vaneze pasari si animale si sa aiba, astfel, o dieta pe baza de carne, bogata in calorii si grasimi, fapt care a produs, intre altele, dezvoltarea creierului si a corpului. Studiul, publicat in revista Nature, a fost demarat cu ajutorul aruncatorilor de baseball (pitchers). Cercetatorii au observat ca, in timpul aruncarii mingiei, umerii sportivilor actioneaza ca o prastie care elimina o cantitate uriase de energie. Comparativ, cimpanzeii adulti pot arunca obiecte la o viteza de trei ori mai mica fata de cea a unui copil de 12 ani.

Japonezii vor trimite pe Statia Spatiala Internationala un robotel de companie. Simpaticul Kirobo a fost creat de cercetatorii de la Universitatea Tokyo, de la compania Toyota, experti ai Agentiei de Explorare Spatiala (JAXA) si ai grupului de agentii de publicitate Dentsu. Robotelul, inspirat de Astro Boy (un personaj din benzile desenate nipone), are 34 de centimetri inaltime si stie sa converseze intr-o maniera placuta cu orice interlocutor cunoscator de limba japoneza, potrivit Mediafax. Kirobo este programat sa fie lansat spre ISS, la bordul unei rachete nipone, la 4 august, pentru a pregati sosrirea astronautului nipon Koichi Wakata, scrie Mediafax. Obiectivul proiectului este de a studia felul in care un robot de companie poate sa ofere sprijin moral oamenilor aflat in conditii de izolare pe durate de timp indelungate.