O postare pe TikTok a unei adolescente a făcut cunoscut numele platformei de sondaje științifice Prolific unor milioane de persoane, de regulă un lucru bun când cauți oameni care să completeze un chestionar. Însă cercetătorii s-au confruntat cu o consecință neprevăzută a viralizării: perturbarea a mii de studii, relatează IFL Science.

Sarah FranklinFoto: Captura video

Să devii viral pe internet poate fi o binecuvântare sau un blestem și, ocazional, ambele. Exact acest lucru s-a întâmplat cu platforma Prolific.

Pe data de 23 iulie a acestui an o proaspătă absolventă de liceu din Florida pe nume Sarah Franklin a postat pe TikTok o înregistrare video în care relatează despre modul în care poți câștiga bani prin participarea la sondaje precum cele găzduite de Prolific.

„Bine ați venit la șmecheriile pe care le recomand încercate - partea întâi”, afirmă aceasta în înregistrare, explicând că „practic, sunt câteva sondaje pentru sume diferite de bani care îți vor lua diferite durate de timp”.

Videoclipul s-a viralizat și a avut atât de multe vizualizări și a adus atât de mulți oameni pe platforma Prolific încât reprezentanții acesteia au ajuns să se laude pe Reddit cu privire la faima lor nou descoperită.

Însă mândria vine înainte de cădere, sau cel puțin asta spune cunoscutul proverb britanic.

Echipa de la Prolific nu s-a gândit că, deși numărul participanților la sondajele lor online a crescut vertiginos, audiența unei adolescente de pe TikTok s-ar putea să nu fie reprezentativă pentru populația generală a SUA, un lucru crucial pentru studiile care se bazează pe un eșantion reprezentativ de respondenți.

Date de la Prolific arată că înainte de 24 iulie, participanții la sondaje erau persoane de vârste diferite, procentul dintre sexe fiind aproximativ egal.

Însă în zilele de după viralizarea înregistrării video pe TikTok, oamenii de știință perplecși au descoperit că 90% din respondenții la studiile lor erau femei cu o vârstă medie de 21 de ani.

Din fericire perturbarea nu este permanentă. În primul rând, datele arată că diferența dintre sexe pare să se diminueze din nou treptat, ajungând acum la puțin peste 60%.

Potrivit site-ului The Verge, peste 4.600 de studii au fost afectate de valul subit de noi participanți.

Prolific a oferit mai multe soluții și în unele cazuri compensații oamenilor de știință, unii dintre aceștia găsind moduri de a interpreta totuși corect datele printr-o analiză separată a sexelor.

Platforma a oferit de asemenea posibilitatea ca respondenții să poată fi împărțiți în grupe în funcție de data la care s-au înregistrat pe platformă și a pus gratuit la dispoziție un alt instrument pentru controlarea datelor.

„Pe lângă măsurile anunțate, vom monitoriza cu atenție eșantionul de participanți de pe Prolific pentru a evita situații asemănătoare pe viitor”, a anunțat Nick Charalmbides, managerul departamentului de suport tehnic al Prolific.

Citește și: