Bolul tibetan muzical, un instrument traditional asiatic care este folosit de aproape 3.000 de ani in ceremonii, si-a dezvaluit secretul producerii undelor in apa folosita, noteaza BBC. Bolurile pline cu apa sunt atinse cu un mai imbracat in piele, emitand sunete.

Bolul tibetanFoto: Captura YouTube

Un clip video la viteza marita a dezvaluit ce se intampla in bol: picaturile de apa "topaie" de fapt pe suprafata apei.

Cercetatorii belgieni si britanici au analizat matematic, intr-un raport publicat in revista Nonlinearity, efectul pe care il are acest lucru si ar putea explica si alte procese, cum ar fi injectia cu combustibil.

In centrul fenomenului se afla undele Faraday, care apar cand un fluid vibreaza, fortat de un spatiu inchis cum ar fi marginile bolului muzical. Pe masura ce frecventa frecarii creste pana la nivelul la care bolul vibreaza in mod natural, marginea acestuia isi schimba forma, de la un oval la altul.

Energia rezultata se transfera la apa. La un anumit punct, apa devine instabila si apar mai multe picaturi care sunt aruncate in aer si unde haotice.

"Instabilitatea Faraday" a fost demonstrata in 2009 de la un cercetator de la MIT, pentru o emisiune la Discovery. Profesorul Bush a primit ulterior un e-mail de la o femeie care i-a spus ca acelasi lucru se intampla si in bolul sau tibetan, cand "canta" la el.

"Acest e-mail m-a inspirat sa fac studiul. Deducerea criteriilor pentru separarea picaturilor este importanta pentru un numar mare de aplicatii in inginerie, insa studiul a fost facut din pura curiozitate", a explicat Bush.