Un satelit NASA de sase tone, ce orbiteaza in stare necontrolata, este asteptat sa reintre in atmosfera Pamantului la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie, iar reziduurile sale nearse ar putea ameninta anumite zone de pe glob, admite Agentia Spatiala americana.

Satelitul UARSFoto: NASA

Desi aparatul spatial se va dezintegra la intrarea in atmosfera, nu toate resturile acestuia vor arde complet, explica NASA.

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) a fost lansat in urma cu 20 de ani de la bordul navetei Discovery, cu misiunea de a studia schimbarile climatice, in cadrul unui proiect de 750 de milioane de dolari. Aparatul a fost scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005, relateaza The Telegraph.

Intr-o alerta emisa joi, oficialii NASA au anuntat ca satelitul ar urma sa reintre in atmosfera in urmatoarele saptamani si au avertizat ca fragmente ale acestuia ar putea ateriza in zone populate de pe oricare din cele sase continente.

In prezent, UARS orbiteaza la circa 250 de kilometri deasupra Pamantului, cu o inclinatie de 57 de grade. Deoarece orbita satelitului este inclinata cu 57 de grade fata de ecuator, orice resturi materiale care vor ajunge pe Pamant vor atinge suprafata terestra intr-o arie cuprinsa intre 57 de grade latitudine nordica pana la 57 de grade latitudine sudica. Este imposibil de reperat cu precizie unde in aceasta arie geografica vor cadea resturile, insa NASA estimeaza ca perimetrul pe care se vor intinde acestea va fi de 800 de kilometri.

NASA sustine ca "riscul pentru siguranta publica este extrem de mic", mentionand totodata ca "de la inceputul erei spatiale (ani '50) pana in prezent, nu au fost confirmate victime sau pagube ca urmare a reintrarii in atmosfera a unor obiecte din spatiu".

Insa inalti oficiali ai agentiei spatiale au recunoscut ca sunt "ingrijorati" cu privire la riscul asupra oamenilor, atunci cand satelitul va incepe sa cada necontrolat de pe orbita. Potrivit NASA, peste jumatate de tona de fragmente metalice vor "supravietui" dupa reintrarea acestuia in atmosfera Terrei.

Este prea devreme de specificat data la care resturile UARS vor cadea pe Pamant si ce zona geografica va fi afectata, precizeaza NASA, care promite ca va tine la curent publicul cu traiectoria satelitului.