NASA a dezvaluit planurile pentru constructia "cele mai puternice rachete spatiale din istorie", care "va folosi tehnologie avansata si va oferi noi posibilitati pentru explorarea umana dincolo de orbita Pamantului".

Conceptul noii navete spatialeFoto: NASA

Dezvoltarea proiectului, denumit Space Launch System (SLS) va costa aproximativ 18 miliarde de dolari pana in 2017, cand va fi efectuat primul test de zbor fara pilot, care va avea loc la Centrul Spatial Kennedy, din Florida si circa 35 miliarde de dolari pana la efectuarea primului zbor cu echipaj, programat in 2021.

  • Vezi in documentul atasat cateva date interesante despre noul Space Launch System

Concept al SLS

Concept al SLS

Foto: NASA

Racheta va utiliza un sistem de propulsie bazat pe hidrogen si oxigen lichid, care va include motoarele RS-25D / E din programul spatial folosit pana in prezent, pentru etapa principala de ardere si motorul J-2X, pentru etapa superioara. SLS va folosi asemenea, si sisteme de propulsie solide pentru zborurile initiale de dezvoltare, in timp ce urmatoarele sisteme de propulsie vor fi alese pe baza cerintelor de performanta.

SLS va avea o capacitate utila initiala de 70 tone metrice, adica mai mult de 77 de tone, aproximativ greutatea a 40 de vehicule utilitare sport. Ulterior, capacitatea va fi marita la 130 de tone metrice - mai mult de 143 de tone.

Space Launch System va fi conceput sa transporte vehiculul Multi Purpose Crew, bazat pe designul capsulei Orion, precum si alte echipamente tehnice pe orbita Pamantului sau alte destinatii. In plus, SLS va servi drept rezerva pentru servicii de transport comerciale si internationale la Statia Spatiala Internationala.

"Aceasta este o zi mare pentru NASA si pentru intreaga natiune", a declarat Charles Bolden, cercetator NASA. "Presedintele Obama ne-a indemnat sa fim indrazneti si sa avem vise marete si exact asta vom face", a mai spus Bolden.

Spre deosebire de programul anterior, Constellation, care a avut stabilit un obiectiv foarte clar- intoarcerea pe Luna pana in 2020 - NASA nu a decis inca destinatiile sau termenele finale pentru utilizarea noii sale navete.

"Am vorbit conceptual despre destinatii multiple. Noi vorbim despre un asteroid in 2025 sau despre Marte ca fiind destinatia finala", a spus cercetatorul Wiliam Gerstenmaier, citat de NewYork Times.

Mai multe detalii vor fi elaborate pe parcursul anului viitor. "Putem avea misiuni destul de interesante cu ajutorul noii nave", a mai spus Gerstenmaier.

Presedintele Barack Obama a cerut Agentiei Spatiale americane explorarea unui asteroid pana in anul 2025 si o calatorie pe planeta Marte pana in 2030, potrivit Daily Telegraph.