O capsula ruseasca Soyuz cu trei astronauti la bord a aterizat vineri, fara probleme, in stepa Kazahstanului, un succes care aduce o nota de optimism pentru industria spatiala ruseasca, dupa o serie de esecuri, dintre care unul a pus in pericol programul de exploatare a Statiei Spatiale Internationala, relateaza AFP.

Capsula Soyuz a revenit pe pamantFoto: NASA

"Am batut in lemn, de data asta, totul s-a petrecut foarte bine", a declarat un purtator de cuvant al Centrului rus pentru controlul zborurilor spatiale, dupa revenirea pe Pamant a celor trei pasageri, rusii Andrei Borissenko si Alexandr Samokutiaev, si americanul Ronald Garan.

Comandantul misiunii, Alexandr Samokutiaev, tras la fata, dar intr-o stare buna de sanatate, a fost scos primul din capsula. Au urmat Ronald Garan si Andrei Borissenko, amandoi surazatori.

Cei trei barbati, in combinezoane, au fost asezati in fotolii, pentru a se readapta la gravitatie.

Toate etapele revenirii pe Terra s-au derulat fara probleme. Marea parasuta s-a deschis la intrarea in atmosfera, asa cum era prevazut. Anterior, agentia spatiala rusa Roskosmos anuntase ca naveta Soyuz TMA-21 s-a desprins de Statia Spatiala Internationala (SSI) la ora 00,38 GMT, in conformitate cu programul.

Initial, capsula trebuia sa revina in data de 8 septembrie, dar s-a luat decizia amanarii acestui eveniment dupa esecul inregistrat la finele lunii august de o racheta Soyuz care transporta o naveta cargo Progress cu provizii pentru statia orbitala.

In urma acestui accident, Roskosmos a suspendat toate zborurile lansatorului Soyuz pentru a determina cauzele esecului.

Expertii au determinat ca o problema in transmisia carburantului la al treilea etaj al rachetei a provocat pierderea navetei Progress, dar cauza exacta a accidentului nu a fost identificata, in conditiile in care ramasitele navetei nu au fost regasite.

Urmatoarele doua zboruri catre ISS sunt prevazute in datele de 14 noiembrie si 21 decembrie.

Lansatorul Soyuz este esential pentru functionarea SSI, dupa retragerea navetelor americane. Daca nicio lansare nu ar fi avut loc inainte de finele lui noiembrie, SSI ar fi trebuit evacuata.

Acum, la bordul statiei orbitale au ramas trei barbati, rusul Serghei Volkov, americanul Michael Fossum si japonezul Satoshi Furukawa. Ei ar trebui sa revina pe pamant in data de 22 noiembrie.

Programul spatial rusesc a inregistrat o serie de esecuri din decembrie 2010, provocand furia premierului Vladimir Putin, care a cerut schimbari radicale in ciclul de productie si de inspectie a dispozitivelor spatiale.

In afara de pierderea Progress, Rusia a esuat in lansarea satelitilor din sistemul rusesc de navigare Glonass, concurent al GPS (decembrie 2010), pierderea unui satelit militar (februarie 2011) si, in august, a unui satelit de comunicare.