Oficialii de la NASA au revizuit vineri calculele privind caderea satelitului UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), afirmand ca acesta este asteptat sa reintre in atmosfera Pamantului in jurul datei de 23 septembrie, cu o zi mai devreme decat se prognozase, a anuntat site-ul space.com. Satelitul de sase tone orbiteaza in stare necontrolata, iar Agentia Spatiala americana a admis ca reziduurile sale nearse ar putea ameninta anumite zone de pe glob.

Satelitul UARSFoto: NASA

NASA a explicat ca, desi aparatul spatial se va dezintegra la intrarea in atmosfera, nu toate resturile acestuia vor arde complet.

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) a fost lansat in urma cu 20 de ani de la bordul navetei Discovery, cu misiunea de a studia schimbarile climatice, in cadrul unui proiect de 750 de milioane de dolari. Aparatul a fost scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005.

Initial, expertii au spus ca satelitul va cadea pe Pamant in acest an, ei afirmand ca acest lucru se va produce intre sfaristul lunii septembrie si inceputul lui octombrie, Ulterior, NASA a spus ca evenimentul va avea loc cel mai probabil in ultima saptamana din septembrie, pentru ca acum sa afirme ca UARS va ajunge pe Pamant in jurul datei de 23 septembrie, plus sau minus o zi.

"Reintrarea UARS in atmosfera Pamantului a fost accelerata de o crestere rapida a activitatii solare de la inceputul acestei saptamani", au afirmat oficialii Agentiei spatiale americane.

Nu se stie exact locul in care va cadea UARS, insa e posibil ca acesta sa fie localizat undeva intre Canada si America de Sud. Tinand cont de faptul ca 75% din suprafata Pamantului este acoperita de apa, e foarte posibil ca satelitul sa cada in ocean.

NASA se asteapta ca cel putin 26 de bucati mari din reziduurile sale nearse sa ramana intacte la intrarea in atmosfera Pamantului si sa ameninte anumite zone de pe glob. Potrivit calculelor, distanta pe care se vor intinde acestea va fi de 800 de kilometri.

NASA a calculat ca exista o sansa de 1 la 3.200 ca bucati din satelit sa loveasca o persoana aflata pe pamant. Agentia Spatiala americana a cerut oamenilor care gasesc bucati de satelit sa nu le atinga.

NASA si cei de la Joint Space Operations Center din U.S. Strategic Command, aflati la baza Vandenberg din California, monitorizeaza satelitul, insa nu vor putea indica zona exacta unde va cadea decat cu doua ore inainte ca UARS sa reintre in atmosfera. uars