Satelitul UARS de marimea unui autobuz care urmeaza sa reintre in atmosfera Pamantului va ocoli cel mai probabil America de Nord, informeaza NASA, potrivit Reuters. Totodata, autoritatile italiene au cerut cetatenilor din nordul tarii sa stea in casa, din cauza riscurilor pe care le presupune. Posibilitatea unui impact in noaptea de vineri spre sambata este estimat la 1,5%.

"In baza indicatiilor si estimarilor furnizate de Comitetul tehnic stiintific, probabilitatea ca unul sau mai multe fragmente din satelit sa cada pe teritoriul Italiei a crescut la 1,5%, de la 0,6% cat era joi seara", indica Protectia civila din Italia, citata de AFP.

NASA si cei de la Joint Space Operations Center din U.S. Strategic Command, aflati la baza Vandenberg din California, monitorizeaza satelitul, insa nu vor putea indica zona exacta unde va cadea decat cu doua ore inainte ca UARS sa reintre in atmosfera.

Regiunile care s-ar afla in pericol ar fi Piemont, Lombardia, Valle D'Aosta, Trentino Alto Adige, Venetia. Cetatenilor li se recomanda sa nu iasa afara si sa ramana la etajele inferioare.

Autoritatile reamintesc faptul ca eventualele fragmente din satelit nu vor fi vizibile in timpul caderii si subliniaza ca ar putea elibera gaze toxice. Oamenilor li se recomanda sa nu se apropie "la mai putin de 20 de metri".

Potrivit NASA, exista o sansa de 1 la 3.200 ca cineva, oriunde in lume, sa fie lovit de aceste resturi.

NASA a explicat ca, desi aparatul spatial se va dezintegra la intrarea in atmosfera, nu toate resturile acestuia vor arde complet.

Upper Atmosphere Research Satellite a fost lansat in urma cu 20 de ani de la bordul navetei Discovery, cu misiunea de a studia schimbarile climatice, in cadrul unui proiect de 750 de milioane de dolari. Aparatul a fost scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005.

Saptamana trecuta, Agentia spatiala americana a anuntat ca satelitul va cadea pe Pamant pe 23 septembrie.

Agentia Spatiala americana a cerut oamenilor care gasesc bucati de satelit sa nu le atinga, deoarece ar putea avea muchii ascutite. In plus, UARS este proprietate a guvernului SUA.