Satelitul stiintific american UARS, care isi continua caderea libera, va ajunge pe Pamant sambata, si nu vineri, a anuntat agentia spatiala americana, dupa noi calcule, relateaza RIA Novosti.

Satelitul UARSFoto: Reuters

"Satelitul va intra in paturile dense ale atmosferei vineri seara sau sambata dimineata in timpul coastei de est a Statelor Uniye" (sambata dimineata sau seara, in timpul GMT), a precizat NASA.

Vineri, in jurul orei 14,30 GMT, satelitul evolua la o altitudine de 160 - 170 km.

Potrivit NASA, activitatea solara nu mai este principalul factor care influenteaza viteza de cadere a satelitului. Orinetarea sau configuratia satelitului s-a schimbatm ceea ce i-a incetinit caderea.

"Pentru moment, este imposibil sa indicam ora sau locul unde va cadea satelitul, dar previziuni mai precise vor fi facut cel mai devreme in 12 ore", a adaugat agentia.

Satelitul nu va arde complet in paturile dense ale atmosferei. Aproximativ 26 de fragmente ale satelitului, cu o masa totala de peste 500 kg, vor cadea pe Terra. Fragmentul cel mai greu va cantari aproape 150 de kg. Fragmentele vor cadea de-a lungul unui culoar cu o lungime de 800 km.

Satelitul stiintific UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), cu o masa totala de 6,5 tone, a fost conceput pentru a studia paturile superioare ale atmosferei terestre. El a fost lansat in septembrie 1991 de naveta Discovery si a evoluat initial la altitudinea de 600 km. Conceput initial pentru a fi exploatat 3 ani, el a ramas pe orbita 14 ani. In 2005, a trecut pe o orbita mai joasa si a fost pus "in adormire". Dupa coliziunea cu un obiect de origine necunoscuta, satelitul si-a inceput coborarea necontrolata, sustine RIA Novosti.