Satelitul german ROSAT, care a cazut inapoi pe Pamant in noaptea de sambata spre duminica, a reintrat in atmosfera in zona Golfului Bengal (in Oceanul Indian), au anuntat responsabilii din cadrul Centrului german pentru spatiu si aeronautica (DLR), care nu au putut insa sa precizeze daca resturi din satelit au lovit suprafata terestra, transmite AFP.

Satelitul ROSAT (imagine artistica)Foto: DLR.de

Satelitul de cercetare ROSAT, pentru observarea razelor X, a reintrat in atmosfera la ora 01:50 GMT (04:50 ora Romaniei), deasupra Golfului Bengal, a anuntat Centrul german intr-un comunicat, precizand ca aceste informatii au fost obtinute din datele oferite de partenerii internationali, in special SUA.

"De duminica dimineata nu mai avem nicio informatie cu privire la eventuale resturi din satelit ce ar fi putut ajunge pe suprafata terestra", a declarat un purtator de cuvant al DLR, Andreas Schutz.

Potrivit evaluarilor din 19 octombrie, circa 30 de bucati din satelti, cu o greutate totala de 1,7 tone, ar fi trebuit sa cada pe Pamant.

"Odata cu intoarcerea pe Pamant a satelitului ROSAT se incheie una dintre cele mai de succes misiuni ale cercetarii spatiale germane", a afirmat directorul DLR, Johann-Dietrich Worner, citat in comunicat.

Pus pe orbita in iunie 1990, satelitul a carui misiune a fost de a strange date despre razele X din spatiu, cu ajutorul telescopului de la bord, a furnizat informatii pentru peste 4.000 de oameni de stiinta din 24 de tari, mai spune DLR.

ROSAT (ROentgen SATellite) a dunctionat pana in februarie 1999. Din pacate, din cauza faptului ca nu avea un sistem de propulsie propriu, nu a putut fi deorbitat controlat. Rezistenta atmosferei a redus insa continuu inaltimea orbitala astfel ca, inainte de a se prabusi, Rosat zbura la aproximativ 200 km deasupra Pamantului.