Un asteroid va trece marti, 8 noiembrie, intre Pamant si Luna, oferindu-le oamenilor de stiinta o ocazie rara de a-l studia fara sa recurga la proceduri si echipamente costisitoare, informeaza Reuters.

Asteroidul 2005 YU 55Foto: NASA/Cornell/Arecibo

Asteroidul 2005 YU 55, cu un diametru de aproximativ 400 de metri, se va afla marti, la ora 18.28 (ora SUA si Canada), la o distanta de aproximativ 323.469 de kilometri fata de Pamant.

"Este pentru prima data din 1976 cand un corp cosmic de aceste dimensiuni trece atat de aproape de Pamant. Ne ofera o ocazie buna si rara de a studia un astfel de corp aproape de Pamant", a declarat Scott Fisher, director de program in cadrul NASA.

Orbita si pozitia asteroidului sunt binecunoscute, a adaugat cercetatorul NASA Don Yeomans. "Nu exista nici o sansa ca acesta sa intre in coliziune cu Pamantul sau cu Luna", a explicat acesta.

Se estimeaza ca in jur de cateva mii de astronomi profesionisti sau amatori vor urmari apropierea asteroidului, care va fi vizibila din emisfera nordica a planetei. Asteroidul va fi totusi neclar pentru a fi vazut cu ochiul liber si se va misca prea repede pentru a putea fi vazut cu telescopul spatial Hubble.

"Cel mai bun moment pentru observatie va fi in seara zilei de 8 noiembrie, de pe coasta estica a SUA. Va fi foarte sters, chiar si in momentul de maxima apropiere. Este necesar un telescop destul de bun pentru a vedea asteroidul trecand", a explicat Don Yeomans.