Agentia spatiala americana a dat publicitatii imagini ale asteroidului 2005 YU55, care a trecut marti printre Pamant si Luna, transmite Reuters. Asteroidul, cu un diametru de aproximativ 400 de metri, s-a aflat la o distanta de aproximativ 323.469 de kilometri fata de Pamant, fiind pentru prima data in ultimii 35 de ani cand un corp cosmic atat de mare trece asa de aproape de Terra.

2005 YU55Foto: Reuters

Asteroidul a trecut cel mai aproape de Pamant marti, la ora 11:28 (ora Romaniei).

Imaginile au fost realizate cand YU55 era la 1,38 milioane kilometri de Pamant.

Mii de astronomi profesionisti si amatori au urmarit asteroidul cu ajutorul telescoapelor, pentru a afla din ce e compus 2005 YU55, cu ce viteza se deplaseaza si de unde provine. Asteroidul a fost vizibil din emisfera nordica a planetei.

"A fost usor de gasit", a declarat astronomul Ronald Dantowitz, directorul Clay Center Observatory din Brookline (Massachusetts). "Se misca diferit fata de stele. Arata ca o stanca uriasa care pluteste prin spatiu", a adaugat el.

Potrivit lui Dantowitz, YU55 se deplaseaza cu circa 48000 de km/h.

Astronomii sunt de parere ca, intr-o perioada de cateva mii de ani, YU 55 s-a apropiat de Pamant de mai multe ori.

Modele generate de computer ale traiectoriei asteroidului au indicat ca 2005 YU55 nu va lovi Pamantul sau Luna in urmatorii 100 de ani, a declarat Don Yeomans, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, aflat in Pasadena, California. Astronomii afirma ca asteroidul nu va reprezenta o amenintare nici dupa aceasta perioada, insa simularile pe computer n-au vizat decat urmatorii 100 de ani.

Un astfel de eveniment va mai avea loc abia in 2028.

In 2025, NASA va trimite o misiune umana pentru a studia un asteroid.