O racheta ruseasca Soyuz, avand la bord doi astronauti rusi si unul american, a fost lansata, luni dimineata la ora locala 08.14 (04.14, GMT), din Baikonur, Kazahstan, cu destinatia Statia Spatiala Internationala (SSI), potrivit AFP.

Racheta Soyuz pregatita de decolare in KazahstanFoto: Reuters

Capsula Soyuz a fost plasata pe orbita cu succes, a precizat centrul de control si se va fixa pe Statia Spatiala Internationala pe 16 noiembrie, la ora 05.33 GMT, dupa doua zile de zbor.

"Totul este normal si noi ne simtim bine", a anuntat echipajul . Misiunea acestuia pe SSI ar trebui sa dureze circa 5 luni.

Cei trei - rusii Anton Shkaplerov si Anatoly Ivanishin si americanul Dan Burbank - ii vor intalni pe SSI pe Mike Fossum (SUA), Satoshi Furukawa (Japonia) si Sergei Volkov (Rusia).

Evenimentul s-a desfasurat loc fara probleme, dupa ce o prima tentativa, programata in august, a fost amanata din cauza unui accident la nava cargo Progress.

Nava care transporta 2,6 tone de incarcatura: aparatura stiintifica, carburant pentru mentinerea statiei pe orbita, produse alimentare, apa si oxigen pentru astronautii aflati pe SSI nu a reusit sa atinga orbita corecta si s-a prabusit, fiind primul esec al programului spatial rusesc in ultimii 30 de ani.

Prin urmare, lansarea rachetei Soyuz TMA-22 a fost amanata de pe 22 septembrie.