China a plasat duminica pe orbita doi sateliti, dintre care unul este destinat inregistrarii datelor utilizate in cazul unei vaste operatiuni de salvare, a anuntat presa oficiala, citata de AFP.

Cei doi sateliti au fost lansati de o racheta Lungul Mars, principalul lansator chinezesc, de la baza Jiuquan din nord-vestul tarii, a precizat agentia oficiala China Noua.

Satelitul Chuangxin 1-03, conceput de Academia chineza de stiinte, va colecta si transmite datele hidrologice si meteorologice, precum si informatii pretioase in caz de operatiuni de salvare, potrivit sursei citate.

Satelitul Shiyan-4, conceput de Institutul de cercetari pentru tehnologia spatiala, este un instrument experimental care va studia mediul terestru si va testa noi tehnologii spatiale, a adaugat China Noua.

Aceste lansari au loc la trei zile dupa revenirea pe Pamant a navetei spatiale chinezesti fara echipaj uman Shenzhou VIII, ca carei misiune a fost calificata drept "un succes deplin" de catre autoritatile spatiale ale tarii.

Aceste evenimente sunt o etapa cruciala pentru constructia unei statii spatiale, cu care China si-a propus sa se doteze in jurul anului 2020.