Mai multe obiecte ce seamana cu fiinte vii au fost detectate in fotografiile realizate de o sonda sovietica, in 1982, in timpul unei misiuni pe planeta Venus, potrivit unui articol publicat in revista Solar System Research de un om de stiinta rus. Leonid Ksanfomaliti spune ca in imagini apar cateva obiecte, care seamana cu "un disc", "o clapeta neagra" si "un scorpion".

Una dintre imaginile controversateFoto: Leonid Ksanfomaliti/ Solar System Research

Ksanfomaliti, de la Institutul pentru Cercetari Spatiale al Academiei de Stiinte a Rusiei, a publicat o analiza a imaginilor realizate in timpul misiunii de catre proba Venera-13, care a aterizat pe Venus in 1982.

Omul de stiinta a spus ca toate obiectele detectate "apar, fluctueaza si dispar", referindu-se la faptul ca ele isi schimba locatia de la o fotografie la alta. De asemenea, urmele lasate pe suprafata planetei sunt diferite.

"Haide sa sugeram cu curaj ca caracteristicile morfologice ale obiectelor ne-ar permite sa spunem ca acestea sunt in viata", a scris Ksanfomaliti.

Intr-una din imagini, sonda Venera-13 este vazuta pe solul planetei Venus, iar un obiect cu forma unui crab se afla la doar cativa centimetri. Intr-o alta fotografie, facuta tot de proba spatiala sovietica, obiectul in forma de crab apare intr-o locatie diferita.

Space.com sustine insa ca teoriile reputatului om de stiinta rus sunt false, el nefacand altceva decat sa readuca in discutie o serie de imagini blurate sau neclare realizate pe Venus.

De altfel, Space.com afirma ca nu s-au gasit pana acum dovezi care sa sustina existenta vietii pe Venus, unde temperaturile la sol ajung la 464 de grade Celsius.

Jonathon Hill, tehnician la Mars Space Flight Facility din cadrul Arizona State University, a declarat ca versiunile de inalta rezolutie ale imaginilor facute de Venera-13 indica faptul ca obiectul in forma de crab este un component mecanic, nu o creatura vie. Acelasi obiect apare intr-o fotografie facuta de o alta sonda spatiala, Venera-14, care a aterizat tot pe Venus.

"Daca acele obiecte erau deja pe suprafata planetei Venus, care sunt sansele ca Venera 13 si 14, ce au aterizat la distanta de circa 1000 de km una de alta, sa aterizeze amandoua la doar cativa kilometri de singurele obiecte la vedere si ele ar fi in aceeasi pozitie fata de sonda?", a afirmat Hill.

NASA afirma ca obiectele nu sunt altceva decat capace ale obiectivelor foto de pe cele doua sonde, care au cazut in momentul aterizarii pe suprafata venusiana.

Cealalta imagine mentionata de Ksanfomaliti, despre care omul de stiinta sustine ca arata o creatura de forma unui scorpion, contine o pata.

"Imaginea este un exemplu despre felul in care iti lasi mintea sa vada modele in imagini cu rezolutie scazuta, care, pur si simplu, nu sunt reale", a declarat Hill.