NASA a dat publicitatii miercuri "Blue Marble 2012," o imagine a Terrei despre care sustine ca este "cea mai uimitoare imagine de inalta rezolutie" facuta Pamantului pana in prezent. Imaginea compozita este realizata din date trimise de satelitul Suomi NPP .

Blue Marble 2012Foto: NASA

Satelitul a colectat datele pentru imagine in timpul mai multor treceri deasupra Pamantului, la 4 ianuarie.

Suomi NPP se invarte in jurul Pamantului de 14 ori pe zi, la o altitudine de circa 825 de km.

NASA a spus ca satelitul, lansat pe 28 octombrie, va strange informatii necesare pentru prognoza vremii si ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine schimbarile climatice.

Agentia spatiala americana a anuntat in aceasta saptamana ca satelitul, cunoscut pana de curand sub numele de National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project, va fi redenumit Verner E. Suomi. Suomi a fost meteorolog la Universitatea din Wisconsin si este considerat de NASA "parintele meteorologiei prin satelit".

Numele de "Blue Marble" se refera la faimoasa imagine a Pamantului din 1972, realizata de echipajul misiunii Apollo 17, ce se indrepta spre Luna. Fotografia a fost realizata de la 45.000 de km distanta de Terra (imaginea din 1972 poate fi vazuta aici).