Revenirea pe Pamant a echipajului Statiei Spatiale Internationale (ISS) va fi amanata cu cel putin o luna din cauza unui defect la capsula Soyuz, a anuntat vineri o sursa din industria spatiala ruseasca, citata de AFP.

Dupa descoperirea unui defect la capsula unui aparat Soyuz TMA-O4 M, care ar fi trebuit sa efectueze urmatorul zbor cu echipaj uman spre ISS in data de 30 martie, capsula unui alt aparat, Soyuz TMA-05, va fi utilizata pentru acest zbor, a precizat sursa citata.

Dar, avand in vedere timpul necesar pentru testarea acestei capsule si lucrarile de pregatire, "lansarea nu va putea fi efectuata decat la finele lui aprilie", potrivit sursei citate.

"Aceasta inseamna ca echipajul de pe ISS va trebui sa petreaca in spatiu cel putin o luna in plus" fata de ceea ce era prevazut.

Agentia spatiala Roskosmos va amana lansarile prevazute a avea loc in martie si in mai a doua zboruri cu echipaj uman catre ISS, dupa descoperirea unei rupturi in peretele aparatului Soyuz, in timpul testelor de ermetizare, a precizat vineri agentia Interfax, care cita o sursa din industria spatiala.

Echipajul actual al ISS este format din rusii Oleg Kononenko, Anton Shklaperov si Anatoli Ivanishin, americanii Don Pettit si Dan Burbank si olandezul Andre Kuipers.

Revenirea lui Anton Shklaperov, Anatoli Ivanishin si Dan Burbank era prevazuta in martie in timp ce Oleg Kononenko, Don Pettit si Andre Kuipers ar fi trebuit sa se intoarca pe Terra in mai.

De la retragerea din serviciu a navetelor spatiale americane, rusii dispun de singurul vector capabil sa transporte echipaje pe statia orbitala, astfel incat orice defectiune la sistemul Soyuz ameninta orice misiune spre ISS.