Comisia Europeana a anuntat marti castigatorul concursului de desene Galileo in Romania, Irina Magureanu fiind desemnata castigatoare, de catre un juriu national. Castigatorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea un satelit ce-i va purta prenumele si va fi lansat in spatiu. Astfel, un satelit purtand numele Irina va fi parte a programului de sateliti Galileo care se desfasoara in urmatorii ani.

Concursul de desene a fost organizat de catre Comisia Europeana si a fost deschis participarii tuturor copiilor cu varsta intre 9-11 ani care traiesc in tarile UE27. In fiecare dintre aceste tari a fost ales un castigator national. Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de arta pe tema: "Spatiu si Aeronautica".

Irina a fost aleasa dintr-un numar total de 220 de copii. Desenul ei a fost realizat pe tableta grafica, pe cerul instelat fiind adaugate pe rand Pamantul, satelitii si norul de gaze in care sta scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte si constelatiile.

Galileo va permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu, la fel ca si sistemul GPS, dar cu o precizie si fiabilitate crescute, spune CE. Satelitii vor fi probabil lansati pana in 2015.

Programul Galileo a fost criticat pentru decalajele aparute in desfasurarea sa, dar mai ales din cauza cresterii bugetului necesar dezvoltarii lui.