Goliat, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, a fost lansat cu succes pe orbita luni, in cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a Agentiei Spatiale Europene, de la o baza din Guyana Franceza. Goliat - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007. Lansarea pe orbita a nanosatelitului romanesc a fost transmisa in direct pe site-ul Agentiei Spatiale Europene (www.esa.int) si pe site-ul spacealliance.ro/goliat/.

  • Vezi in documentul atasat mai multe imagini cu Goliat si detalii tehnice despre  proiect.

eurospaceagency on livestream.com. Broadcast Live Free

Prevazut initial pentru data de 9 februarie, zborul rachetei Vega - care va lansa pe orbita noua sateliti, printre care si GOLIAT - a fost amanat pentru 13 februarie, din cauza conditiilor climatice nefavorabile din Guyana Franceza, dupa cum a declarat pentru Mediafax, pe 6 februarie, Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA) si director al proiectului GOLIAT. El a fost prezent la lansarea GOLIAT din Guyana Franceza.

Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si a fost integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza, potrivit ROSA.

Satelitul Goliat este dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.

Proiectul Goliat a fost prezentat de reprezentantii Agentiei Spatiale Romanesti, in frunte cu Marius-Ioan Piso, intr-o conferinta de presa organizata pe 20 ianuarie, la sediul agentiei din Bucuresti.

Goliat - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

O componenta importanta a misiunii de lansare in spatiu o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

Baza Kourou din Guyana Franceza

Baza Kourou din Guyana Franceza

Foto: http://www.cnes-csg.fr

Potrivit lui Marius-Ioan Piso, Romania lanseaza acest satelit pentru ca este interesata sa devina un actor in industria spatiala mondiala.

"Era nevoie de un satelit al Agentiei Spatiale Romane. Acest obiect trebuie sa existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, sa aiba doua roluri. Primul - sa atraga tineri, sa fie un fel far, un atractor pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. Tehnologia aduce cei mai mari bani", a declarat pe 20 ianuarie Marius-Ioan Piso.

El a precizat ca Goliat transporta trei echipamente stiintifice. "Acest satelit stie sa observe Pamantul. Ia imagini pe o banda de vreo 70 de kilometri, cu o rezolutie de vreo 10 - 20 de metri. De asemenea, masoara doza de radiatii integrala la nivelul orbitei si face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriti la nivelul orbitei sale", a explicat Marius-Ioan Piso.

Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni. "Estimarile noastre, in conditii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani pana incepe sa arda", a explicat Piso.

Potrivit acestuia, nanosatelitul Goliat a fost construit in perioada 2005-2009, iar amanarea lansarii lui pana acum a avut la baza motive ale Agentiei Spatiale Europene legate de racheta VEGA, care pe 13 februarie va realiza zborul inaugural.

Goliat este dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, la care au contribuit studenti de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica - Facultatea de Aeronave.

In ceea ce priveste costurile proiectului de lansare a primului nanosatelit romanesc, Marius-Ioan Piso a spus ca acestea sunt greu de estimat. Potrivit lui Piso, satelitul GOLIAT a fost la inceput realizat printr-un proiect in valoare de 1,5 milioane de lei, finantat de Ministerul Educatiei. El a mai spus ca lansarea Goliat este gratuita, acest drept fiind castigat de ROSA intr-o competitie a ESA. "Pentru ESA, insa, lansarea rachetei VEGA nu este gratuita", a mai spus Piso.

Lansarea nanosatelitului Goliat face parte din programul de nanosateliti al Agentiei Spatiale Romanesti. "Este un program propriu al ROSA si este o zona pe care noi, de vreo sapte - opt ani, vrem sa o impunem in Europa. Realizarea de nanosateliti este un concept destul de nou si schimba destul de mult anumite aspecte ale industriei spatiale", a mai spus Piso.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a fost infiintata in 1991 si reorganizata printr-o Hotarare a Guvernului in 1995 ca institutie publica finantata integral extrabugetar in sistemul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei (in prezent Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel national al activitatilor din domeniul spatial. Misiunea principala a Agentiei Spatiale Romane este promovarea si coordonarea dezvoltarii in domeniu si reprezentarea Guvernului in programele de cooperare internationala. Agentia este autorizata sa infiinteze centre de cercetare si dezvoltare orientate in functie de obiectivele Programului Spatial National. Agentia desfasoara propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare.

In ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a Romaniei la Conventia Agentiei Spatiale Europene.

Agentia Spatiala Europeana este o organizatie interguvernamentala fondata in 1975, avand 19 state membre (17 din UE, plus Elvetia si Norvegia). Dintre tarile fostului Pact de la Varsovia, Romania este a doua admisa ca membru, dupa Cehia. ESA este considerata cea mai importanta organizatie interguvernamentala europeana cu caracter stiintific si tehnologic si cu rol important in domeniul securitatii.

Aplicatia de urmarire in timp real a satelitului Goliat din acest articol a fost conceputa special pentru Hotnews.ro de catre Ciprian Sufitchi, administratorul de la N2YO.com, un site dedicat monitorizarii satelitilor artificiali ai Pamantului.