Satelitul NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) a surprins imagini ale unei eclipse solare partiale care a avut loc marti, atunci cand Luna a trecut prin fata unei portiuni a Soarelui, relateaza Space.com, citat de Huffington Post.

Miscare Lunii prin fata SoareluiFoto: NASA/SDO

Evenimentul a fost vizibil doar din spatiu, fiind inregistrat de satelitul NASA localizat la o distanta de aproximativ 35.405 km fata de Pamant.

ABC NEWS precizeaza ca imaginile surprinse de satelitul american nu sunt, din punct de vedere strict tehnic, o eclipsa, pe motiv ca termenul in discutie este rezervat evenimentelor cosmice vizibile de pe Pamant. "Ceea ce SDO a surprins a fost, de fapt, miscarea [n.r. Lunii] mai degraba decat o eclipsa. Desi Luna pare sa treaca prin fata Soarelui, cuvantul eclipsa este rezervat, adesea, pentru cele[n.r. evenimentele] vizibile de pe Pamant".

Explicatia ce insoteste inregistrarea postata pe contul de YouTube al NASA Solar Dynamics Observatory precizeaza ca miscarea astrilor este prezentata "intr-o varietate de lungimi de unda… Fiecare lungime de unda ne arata o temperatura diferita si un strat diferit al Soarelui, permitandu-ne sa studiem corpul ceresc si activitatile lui."

"Luna a intervenit intre satelitul SDO si Soare. Pentru 1 ora si 41 de minute, echipa SDO a observant miscarea Lunii", explica realizatorii.

Urmatoarea eclipsa partiala de Soare vizibila de pe Pamanat va avea loc pe 20 mai 2012 iar urmatoarea eclipsa totala de Soare vizibila va avea loc pe 13 noiembrie 2012.