Venus si Jupiter, cele doua planete cele mai straucitoare din sistemul solar, apar una langa alta in aceasta saptamana intr-o aliniere rara care va dura toata luna martie, potrivit astronomilor.

Jupiter si VenusFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Cele doua planete sunt din noaptea de duminica, la trei grade una de cealalta, din cauza unui efect de perspectiva si vor ramane asa pana la 15 martie cand vor incepe sa se departeze, potrivit revistei americane Astronomy. Venus este de aproximativ 10 ori mai stralucitoare decat Jupiter.

De fapt, Venus si Jupiter sunt foarte departe una de alta. Venus este marti, 13 martie, la 120 milioane kilometri de Pamant, in timp ce Jupiter este la 840 milioane kilometri.

O astfel de aliniere are loc la fiecare aproximativ 13 luni. Dar de aceasta data, ea este foarte spectaculoasa au explicat astronomii citati de site-ul de specialitate Space.com, adaugand ca acest spectacol va dura mai multe saptamani.

Venus si Jupiter ar trebui sa straluceasca joi noaptea timp de patru ore dupa apusul Soarelui, au spus astronomii. In acelasi timp, la aproximativ 180 grade mai departe spre est, Marte va oferi propriul spectacol, planeta rosie stralucind mai mult decat de obicei.

Spre sfarsitul lunii, in 26 martie, Luna se va alatura panoramei creata de Venus si Jupiter. Satelitul Pamantului se va afla in apropierea lui Venus pe bolta cereasca.

In ultimele zile ale lunii martie se vor putea observa Jupiter, Saturn si Luna, in aparenta, foarte apropiate una de cealalta.