Un telescop al NASA aflat pe orbita a surprins imagini ale unui obiect intunecos de dimensiunile unei planete care zboara aproape de Soare si pare ca se alimenteaza printr-un tub de la coroana Solara, scrie Daily Mail. Obiectul intunecat seamana cu statia spatiala Death Star din "Razboiul stelelor" si a putut fi observat pentru scurt timp datorita luminii emise de Soare, apoi a disparut in spatiu, relateaza presa internationala.

Imaginile capturate de Solar Dynamics Observatory al Agentiei Spatiale americane au starnit numeroase speculatii pe YouTube.

NASA are o explicatie destul de simpla: acesta nu este un vizitator dintr-un alt sistem solar sau o planeta aparuta din suprafata Soarelui, asa cum unii au speculat.

Cercetatorii agentiei au spus ca este o "proeminenta" solara sau un "filament" - o extensie a Soarelui care se formeaza pe parcursul unei zile si care poate sa se intinda sute sau chiar de mii de kilometri in spatiu. Oamenii de stiinta cerceteaza inca de ce si cum se formeaza astfel de proeminente.

Telescopul Solar Dynamics Observatory surprinde frecvent acest fenomen, desi de multe ori acesta arata ca o eruptie violenta mai degraba decat o sfera misterioasa asa cum a aratat in aceasta saptamana, mai scrie sursa citata.