Primavara astronomica incepe marti, 20 martie, odata cu echinoctiul care are loc la ora 7 si 14 minute. Acesta marcheaza inceputul primaverii astronomice, care dureaza 92,75 de zile. Este momentul in care Soarele, in miscarea sa aparenta anuala, trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant, scrie Agerpres.

Exista doua astfel de fenomene: echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamna.

Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Incepand de la aceasta data durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.

In emisfera sudica a Pamantului fenomenul este invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice. Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate sase luni.

Cuvantul 'echinoctiu' deriva din limba franceza - 'equinoxe' -, care, la randul lui provine din latinescul 'aequinoctium', format din 'aequus' - 'egal' si 'nox', 'noctis' - 'noapte'.

Din punct de vedere astrologic are loc trecerea Soarelui din zodia Pestelui in zodia Berbecului. Asistam astfel la sfarsitul si inceputul unui ciclu zodiacal. Omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite.

Astrologii sustin ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, o stare de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii.

Traditiile spirituale spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal.

Conform traditiei crestine, Pastele este serbat intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.