​Echipajul de pe Statia Spatiala Internationala s-a refugiat in capsule de protectie, dupa ce un deseu spatial a fost detectat vineri in apropiere, prea tarziu pentru a putea muta statia, relateaza BBC. NASA a precizat ca deseul nu este suficient de aproape incat sa ii ameninte, insa echipajul a fost nevoit saia masurile de preventie.

Statia Spatiala InternationalaFoto: Reuters

Este a treia oara in ultimii 3 ani cand ISS s-a confruntat cu amenintarea unei coliziuni cu un deseu spatial. In luna iunie, o bucata a ajuns la circa 335 metri de plaforma.

Pe statie se afla in prezent sase astronauti - trei rusi, doi americani si un japonez.

Centrul de control de la sol le-a cerut acestora sa se mute in capsulele de protectie Soyuz, in eventualitatea ca SSI va fi lovita de deseu, insa purtatorul de cuvant al NASA a declarat ca la scurt timp au primit unde verde sa revina la statia principala.

Agentia spatiala din Rusia a anuntat ca deseula trecut pe langa SSI la o distanta de 23 km.

Pe orbita Pamantului se afla milioane de bucati de deseu ramas in urma explorarii in spatiu in ultimele decenii, de la fragmente de un centimetru pana la bucati din rachete, sateliti sau containere de combustibil. NASA monitorizeaza circa 22.000 de astfel de bucati.

Toate se deplaseaza cu cativa kilometri pe secunda si ar putea provoca pagube serioase pentru SSI daca o lovesc.