NASA a anuntat ca a lansat marti cinci rachete de dimensiuni reduse pentru a masura forta curentilor de aer la altitudinea de 100 de kilometri, o inaltime care se afla la mare distanta deasupra zonei in care zboara avioanele comerciale, informeaza agentia franceza AFP citata de Mediafax.

Rachetele, parte a programului Anomalous Transport Rocket Experiment (ATREX), au fost lansate cu succes de la o baza spatiala aflata in statul american Virginia.

Potrivit NASA, rachetele vor difuza in atmosfera inalta un produs chimic care se va extinde, timp de 20 de minute, ca un manunchi de raze colorate, permitand observatorilor ramasi pe Terra sa analizeze vanturile de altitudine.

"In acea zona sunt curenti de aer mult mai puternici decat credeam noi", e explicat Miguel Larsen, unul dintre cercetatorii implicati in proiect in comunicatul de presa.

Viteza curentilor de aer la acea altitudine atinge intre 320 kilometri/ora si 480 kilometri/ora si poate oferi informatii esentiale despre regiunile electromagnetice din spatiu, care au capacitatea de a avaria satelitii si de a intrerupe sistemele de comunicatii, au explicat oamenii de stiinta.

"Nu stim inca ce vom descoperi, dar in mod sigur acolo se produce ceva neobisnuit. ATREX ne va ajuta sa raspundem unor intrebari importante si sa identificam efectul generat de acesti curenti puternici", a precizat Miguel Larsen.