Planeta Marte a fost acoperita cu apa in urma cu cateva miliarde de ani, cercetatorii ajungand la acest rezultat dupa ce au studiat probe ale fostelor eruptii vulcanice si ale observatiilor stranse de-alungul timpului pe Marte, informeaza The Telegraph.

Profesorul Josef Dufek, de la Universitatea Georgia Tech, a concluzionat ca, in urma cu miliarde de ani, compozitia atmosferei pe Marte era de 20 de ori mai densa. El si-a inceput studiul folosind un fragment de roca propulsat in atmosfera planetei in timpul unei eruptii vulcanice de acum aproximativ 3,5 miliarde de ani, dupa cum relateaza revista Geophysical Research Letters.

Un vehicul de explorare spatiala, proiectat special pentru deplasarea pe o suprafata extraterestra, a studiat fragmentul de roca si i-a ajutat pe cercetatori sa-i calculeze dimensiunea, profunzimea si forma lasata in urma impactului.

In urma studiilor, cercetatorii au descoperit ca planeta Marte a avut, la un moment, o compozitie a atmosferei mai densa, fapt ce a jucat un rol in dezvoltarea trasaturilor suprafetei sale. Clima, starea fizica a apei de pe suprafata planetei si potentialul de viata sunt toate influentate de conditiile atmosferice, explica cercetatorii.