Capsula de marfa Dragon a SpaceX va incerca, vineri, sa andocheze la Statia Spatiala Internationala (SSI), a anuntat un purtator de cuvant al centrului de control al SpaceX, citat de RIA Novosti. Misiunea navetei fara echipaj Dragon este primul zbor privat in spatiu.

Simulare Dragon pregatindu-se de andocareFoto: NASA / Odyssey Space Research

Capsula a fost lansata, marti, de catre o racheta Falcon 9 de pe Cape Canaveral Air Force Station din Florida (SUA). Purtatorul de cuvant al centrului de control al SpaceX a precizat ca Dragon va andoca cu ajutorul unui brat robotizat de 17 metri, cunoscut drept Canadarm (Shuttle Remote Manipulator System - SRMS), operat de astronautul american Donald Pettit, de pe SSI.

Capsula ar urma sa ajunga la Statia Spatiala in jurul orei 15:05 GMT (18:05 ora Romaniei), a adaugat reprezentantul companiei.

Pentru aceasta prima misiune de demonstratie, Dragon va livra ISS 521 de kilograme de materiale, inclusiv alimente si materiale de laborator, si va aduce pe Terra 660 kg de echipamente si experiente stiintifice, informeaza AFP.

Potrivit NASA, Dragon este o naveta spatiala reutilizabila dezvoltate de SpaceX pentru a aproviziona Statia Spatiala Internationala dupa ce NASA si-a incheiat programul spatial in 2011. Ea ar trebui sa se desprinda de Statie in 31 mai pentru a-si incepe calatoria catre Pamant, urmand sa amerizeze in oceanul Pacific, in largul Californiei.

Vezi, mai jos, o simularea realizata de NASA ce prezinta lansarea capsulei, andocarea si intoarcerea pe Pamant:

Space X si-a manifestat speranta ca, pe viitor, sa transporte si astronauti catre si de la statia orbitala. Intre timp, navetele spatiale rusesti Soyuz sunt singura metoda de a duce personal pe SSI. Acestea nu dispun decat de trei locuri, cu unul mai putin decat navetele NASA.

NASA mizeaza mult pe succesul SpaceX deoarece conteaza pe sectorul privat pentru a detine din nou navete spatiale si pentru a putea transporta la un cost mai redus, incepand cu 2012, materiale catre ISS si, din 2015, astronauti. In prezent, NASA plateste Rusiei in jur de 63 milioane de dolari pentru fiecare astronaunt american transportat la bordul unei capsule Soyuz.

Potrivit unui contract in valoare de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, SpaceX, creata in 2002, urmeaza sa efectueze 12 misiuni de livrare in patru ani.

NASA a incheiat un contract de 1,9 miliarde cu Orbital Sciences Corporation, avand ca scop misiuni de aprovizionare a ISS. Aceasta firma urmeaza sa efectueze primul zbor de incercare spre finele acestui an.

Citeste si: