UPDATE Ora 19:00 Capsula Dragon a amerizat fara probleme joi, in oceanul Pacific, in largul Mexicului, punctul final al unei misiuni istorice: prima capsula privata care a aprovizionat Statia Spatiala Internationala.

Dragon a atins apa la ora 15,42 GMT, cu doua minute mai devreme decat se estimase initial, potrivit centrului de control SpaceX din California.

Capsula spatiala fara echipaj uman Dragon, a societatii americane SpaceX, s-a desprins joi cu succes de Statia Spatiala Internationala (ISS), cu ajutorul unui brat robotizat, punand capat primei vizite a unei capsule private la avanpostul orbital, a anuntat NASA, citata de AFP.

Atasata de bratul Statiei manevrat de cei sase astronauti care formeaza echipajul ISS, Dragon s-a separat de ISS la ora 08,07, doua minute mai tarziu decat era prevazut initial, a precizat comentatorul statiei de televiziune a NASA, care retransmite in direct aceasta manevra.

In total, Dragon a ramas atasata de Statia Spatiala timp de cinci zile, 16 ore si cinci minute.

Capsula spatiala de opt tone, dotata cu doua antene solare, s-a atasat de ISS vinerea trecuta, cu ajutorul unui brat robotizat.

Acum, astronautii care manevreaza bratul vor indeparta capsula de Statie inainte de a o lansa in spatiu, in jurul orei 09,35 GMT.

Capsula isi va aprinde motoarele orbitale pentru a incepe calatoria spre Terra, cu o desprindere de pe orbita la ora 14,51 GMT urmata de venirea pe Pamant, unde va ameriza cu ajutorul unei parasute in oceanul Pacific, la ora 15,44 GMT, la 907 km in largul coastelor Californiei.