Organizatia non-guvernamentala ARCA a adus in Piata Victoriei din Bucuresti racheta orbitala Haas 2C cu care se doreste plasarea pe orbita a unui satelit de jumatate de tona in primavara lui 2013, au spus reprezentantii Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica. Un obiectiv mult mai indraznet este trimiterea unei sonde catre Luna in 2014, ca parte a concursului Google X Prize, iar pe termen lung se doreste trimiterea unui om in cosmos, in 2025.

Racheta Haas 2C se afla pana duminica in Piata VictorieiFoto: Hotnews

Racheta Haas 2C este in teste, momentul adevarului va fi in primavara lui 2013

Cei de la ARCA au adus in Piata Victoriei racheta Haas 2C care are 18 metri inaltime si 510 kg greutate (cu combustibil ajungand la 16 tone) Racheta va fi expusa acolo pana duminica si apoi dusa la Capul Midia pentru teste. "In aceasta luna incepem testele de motor, acesta fiind inima intregului program spatial, si in paralel se vor desfaura testele pentru rezervorul de oxigen, in timp ce testarea rezervorului de kerosen s-au incheiat", spune Dumitru Popescu, presedinte ARCA..

In primavara lui 2013, mai spune el, ARCA isi propune lansarea rachetei Haas 2C si plasarea pe orbita a unui satelit de jumatate de tona. Daca totul merge bine, in 2019 va fi lansata o racheta mult mai performanta - Super Haas - capabila sa plaseze pe orbita o sarcina utila de 2,5 tone.

Are 18 m inaltime si 510 kg fara combustibil

Are 18 m inaltime si 510 kg fara combustibil

Foto: Hotnews

Popescu a subliniat ca este vorba de un program privat, explicand ca "privatii fac lucrurile mai repede si mai bine" Ca si la conferintele precedente, el s-a ferit sa dea informatii legate de investitii "Cel mai bun lucru este sa nu comunicam sumele care se investesc in program, iar motivul e simplu: daca spun o suma, unii o vor considera prea mare si vor spune ca nu e cazul sa cheltuim, daca vor considera ca e prea mica or sa spuna ca nu avem intentii serioase", explica seful ARCA.

Un plan extrem de indraznet tine de 2014 cand ARCA spune ca va lansa catre Luna sonda numita European Lunar Explorer, ca parte a concursului Google X Prize la care premiul este de 30 milioane dolari pentru echipa care reuseste sa trimita un robot pe suprafata Lunii.

ARCA subiect controversat, motiv de contre dure cu Agentia Spatiala Romana

Planurile ARCA par incredibile pentru multa lume, iar dovada sunt si comentariile postate la stiri din trecut. In plus, ARCA se contreaza dur cu Agentia Spatiala Romana care spune ca cei dela ARCA sunt niste "amatori" carora li se face publicitate excesiv. Cei de la ARCA au reactionat si spun ca Agentia Spatiala Romana nu a facut mai nimic, a risipit banii publici si a lansat un satelit "de un kilogram si doar 10 cm",care insa "nu a functionat", desi a costat jumatate de milion de euro.

Cei de la ARCA spun ca cei care s-au ocupat oficial de domeniul aeronautic "au distrus tot in ultimii 20 de ani" si ii indeamna pe cei de la Agentie sa dezvolte ei un program spatial romanesc, daca sunt in stare.

In ultimele luni cei de la Agentia Spatiala Romana au atacat virulent planurile prezentate de ARCA spunand despre ele ca par "ireale" si ca nici Germania, un stat mult mai bogat, nu are un avion supersonic. Ei au mai spus ca cei de la ARCA fac cu prea mare usurinta declaratii exagerate si ca "se joaca de-a rachetele".

Acum ramane de vazut daca planurile se vor concretiza si daca ARCA va gasi bani suficienti pentru a-si pune proiectele in practica. Cateva etape au fost depasite, insa cele mai costisitoare abia urmeaza.