Presedintele american Barack Obama i-a rugat pe cercetatorii de la Nasa care au reusit sa trimita pe Marte robotul Curiosity sa il anunte imediat daca vor reusi sa gaseasca urme de viata pe planeta rosie, transmite AFP.

Robotul Curiosity - simulareFoto: Reuters

"Daca vreodata intrati in legatura cu martieni, va rog sa ma puneti imediat la curent", a spus Obama, in timpul unei convorbiri telefonice cu cercetatorii de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA, aflandu-se la bordul avionului Air Force One. "Am multe pe foc, insa imaginati-va ca aceasta ar fi prioritatea. Chiar daca nu este vorba decat de microbi, este foarte interesant", a spus el.

Curiosity, care a ajuns cu bine pe Marte saptamana trecuta, dupa o coborare de mare risc, se afla in cautarea unor eventuale urme de viata pe cea mai apropiata planeta de Terra. Roverul american strange, totodata, informatii in vederea unei viitoare misiuni spatiale pe planeta rosie, care va avea echipaj uman la bord.

"Voi sunteti mandria NASA. Sunteti un exemplu al know-how-ului si al ingeniozitatii americane, iar aceasta este cu adevarat o realizare extraordinara", a declarat presedintele american, care a promis apoi ca va continua sa investeasca in stiinta si in tehnologie.

In timp ce Obama, din pozitia sa de presedinte in exercitiu, a putut vorbi direct cu cercetatorii, adversarul sau republican Mitt Romney a trebuit sa se multumeasca doar sa amitneasca despre acest subiect, in timpul campaniei din Florida, comenteza France Presse.

Laudand "maretia" Statelor Unite, fostul guvernator al statului Massachusetts a declarat: "Tocmai am aterizat pe Marte si am putut sa vedem ce se intampla pe acolo".