Duminica 19 august 2012, platforma Odyssey, operata de compania Sea Launch, a gazduit cel de al 33-lea zbor de la intrarea sa in functiune, in martie 1999. Ancorata in apropierea Ecuatorului, la circa 2200 de km in sudul insulelor Hawaii, platforma celor de la Sea Launch a fost rampa de lansare pentru racheta Zenit 3SL care s-a desprins de Pamant la ora 06:54 GMT si in urma unui zbor scurt de 30 de minute a plasat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 35785 km x 280 km x 0 grade inclinatie, cel mai nou satelit Intelsat, platforma cu numarul 21, potrivit Space Alliance.

Intelsat 21Foto: SpaceAlliance

Din aceasta orbita satelitul va folosi propriile motoare pentru circularizarea traiectoriei si aducerea ei in parametrii unei orbite GEO. Intelsat 21 va fi plasat in final la pozitia ecuatoriala 58 de grade vest acolo unde va inlocui un satelit mai vechi, Intelsat 9, lansat cu 12 ani in urma si a carui resursa de viata se apropie de final.

Intelsat 21 este un satelit de 5.9 tone construit de Boeing pe platforma BSS 702 MP. Are 24 de transpondere in banda C si 36 de transpondere in banda Ku ce vor oferi pentru urmatorii 15 ani servicii de telecomunicatie si televiziune in zona Americii Latine.

Sea Launch s-a aflat duminica la cea de a doua lansare a anului (din patru programate) si pare ca in urma masurilor adoptate de management a depasit momentul nefavorabil din 2010 cand a intrat in insolventa si s-a aflat sub protectia unui tribunal american, ce a supravegheat planul de iesire din faliment.