Nava spatiala Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a furnizat date clare oamenilor de stiinta prin care se demonstreaza ca pe Marte exista ninsori de dioxid de carbon. Acest fenomen este unic in sistemul nostru solar, anunta site-ul oficial al NASA.

MROFoto: NASA

Dioxidul de carbon inghetat, mai cunoscut fiind sub numele de "gheata uscata", necesita o temperatura de aproximativ minus 193 de grade Fahrenheit (minus 125 grade Celsius). Ninsoarea de dioxid de carbon reaminteste oamenilor de stiinta ca Marte arata ca Pamantul in unele aspecte, dar totusi Planeta Rosie este foarte diferita. Raportul a fost publicat in Jurnalul de Cercetare al Geofizicii.

"Acestea sunt primele dovezi clare ale norilor de zapada din dioxid de carbon", a declarat autorul raportului, Paul Hayne. "Am stabilit clar ca norii sunt compusi din dioxid de carbon- fulgi din aerul martian- si ca sunt suficienti de grosi pentru a duce la o acumulare de zapada la suprafata".

Ninsorile au avut loc din acesti nori in jurul Polului Sud al Planetei Rosii pe timp de iarna. Prezenta dioxidului de carbon inghetat pe Marte era cunoscuta de zeci de ani. De asemenea misiunea NASA, Phoenix Lander, din 2008 a observat ninsori din apa inghetata in nordul planetei Marte.

Calota polara reziduala din sudul planetei este singurul loc de pe Marte unde dioxidul de carbon inghetat persista pe suprafata pe tot parcursul anului. Nu se stie inca daca acest fenomen are loc ca urmare a inghetarii solului sau ca urmare a ninsorilor.