Dumitru Prunariu, presedintele Consiliului Stiintific al Agentiei Spatiale Romane si unicul roman care a efectuat un zbor in spatiul cosmic, membru de onoare al Academiei Romane, implineste joi 60 de ani. Intr-o declaratie acordata Agerpres, el spune ca aproape nu a simtit trecerea timpului.

"'Pentru ca a venit o serie intreaga de varste, care se numesc importante, as spune chiar in ultimele doua decenii, si cu atatea probleme, treburi, activitati interne si internationale, aproape ca n-am simtit trecerea anilor. Pur si simplu constat ca varstele vin si trec", a afirmat, miercuri, cosmonautul, pentru care important este sa mai fie 'suficient de verde' pentru a face fata activitatilor pe care le desfasoara.

Prunariu spune ca isi onoreaza obligatiile pe plan international, care sunt legate si de pozitia sa interna, ca presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei Spatiale Romane, dar si ca reprezentant al Romaniei in Comitetul de relatii internationale al Agentiei Spatiale Europene, organism in care tara noastra este, de la inceputul acestui an, membru cu drepturi depline.

In acelasi timp, cosmonautul roman isi desfasoara activitatea intr-un grup de experti guvernamentali, organizat pentru a elabora un studiu impreuna cu 14 specialisti din alte state privind masurile de transparenta si crestere a increderii intre tari in domeniul activitatii spatiale. Dumitru Prunariu este implicat direct si in activitatea Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, unica asociatie profesionala, neguvernamentala, educationala a tuturor astronautilor si cosmonautilor din lume, al carei presedinte, pentru trei ani, a fost ales anul trecut.

"Acum lucrez intens pentru definitivarea detaliilor legate de organizarea congresului nostru anual, planetar, cum ii spunem, din Arabia Saudita", a spus Prunariu, adaugand ca pentru anul viitor exista o promisiune ferma din partea Germaniei ca va organiza reuniunea.

Ca membru al Academiei Internationale de Astronautica, cosmonautul roman va participa, duminica, la Neapole (Italia), la Congresul international de astronautica.