Un enorm nor de deseuri spatiale care s-a format dupa explozia, la jumatatea lunii octombrie, a unui bloc de accelerare a unei rachete Proton-M, ar putea ameninta Statia Spatiala Internationala (ISS), a afirmat joi o sursa din sectorul spatial, pentru agentia Interfax, citata de AFP.

"Urmarim in prezent circa 500 de deseuri formate dupa distrugerea blocului de acceleratie Briz-M", a precizat aceasta sursa, care a adaugat ca numarul deseurilor ar putea sa creasca.

"In lista de obiecte potential periculoase au aparut noi elemente", potrivit sursei citate.

Este vorba de unul dintre cei mai mari nori formati in ultimii ani, care se adauga multimii de deseuri aflate deja pe orbita in jurul Terrei, un fenomen care constituie o amenintare potentiala pentru sateliti si pentru Statia Spatiala Internationala.

Explozia acestui bloc s-a produs in 16 octombrie. Racheta Proton-M, lansata la inceputul lunii august, a esuat in misiunea de plasare pe orbita a doi sateliti de telecomunicatii din cauza unei defectiuni tehnice.

Briz-M poate cantari pana la 22,5 tone fara carburant, potrivit centrului Hrunicev, care produce rachetele Proton.

Deseurile spatiale sunt o problema constanta pentru ISS care evolueaza in prezent pe o orbita situata la 414 kilometri deasupra Pamantului.

Chiar daca marimea deseurilor este redusa, pagubele pe care le pot provoca in cazul unei coliziuni pot fi importante din cauza vitezei lor orbitale foarte mari, de ordinul a 8 pana la 10 km pe secunda.

Potrivit NASA, peste 21.000 de deseuri mai mari de 10 centimetri plutesc in spatiu. Aproximativ 500.000 au o dimensiune intre unu si zece centimetri si peste 100 milioane sunt mai mici de un centimetru.

Majoritatea sunt generate de explozia satelitilor sau a partii superioare a rachetelor.

Doua evenimente - distrugerea deliberata de catre China a unuia dintre satelitii sai in 2007 si coliziunea accidentala a doi sateliti de telecomunicatii ai Rusiei si SUA in 2009 - au marit sensibil numarul de deseuri spatiale. In plus, aceste deseuri intra in coliziune si creeaza altele suplimentare.