O nava de aprovizionare Progress a fost lansata miercuri cu succes de pe cosmodromul din Baikonur, in Kazahstan, si urmeaza sa se ataseze Statiei Spatiale Internationale (ISS) la ora 17,40 (13,40 GMT), a declarat, pentru AFP, centrul rus de control al zborurilor spatiale (Tsoup).

Nava va livra statiei 2,5 tone de incarcatura: combustibil, oxigen, apa, echipamente pentru experiente stiintifice, precum si produse alimentare pentru astronauti.

Un nou echipaj - rusii Oleg Novitski si Evgheni Tarelkin, alaturi de americanul Kevin Ford - s-a alaturat in 25 octombrie americancei Sunitha Williams, rusului Iuri Malentcenko si japonezului Akihiko Hoshide la bordul ISS, pentru o misiune de patru luni.

Purtatorul de cuvant al Tsoup a dezmintit informatiile publicate de agentiile rusesti potrivit carora ISS ar urma sa efectueze joi o manevra suplimentara pentru a evita o coliziune cu ramasitele satelitului american Iridium-33.

O coliziune s-a produs in spatiu in 10 februarie 2009 intre Iridium-33 si un satelit militar rusesc, Kosmos-2251, deasupra Siberiei, la 800 km altitudine.

Centrul de control rusesc examineaza in fiecare zi situatia deseurilor orbitale, pentru a evita o eventuala coliziune a ISS cu acestea, a precizat seful serviciului rusesc al ISS, Vladimir Soloviev, citat de agentia Interfax.