Agentiile spatiale din Rusia si SUA - Roskmosmos si NASA - au selectionat doi astronauti cu experienta pentru a efectua o misiune de un an la bordul Statiei Spatiale Internationale in 2015, potrivit unui comunicat transmis de acestea, citat de AFP.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA

Rusul Mihail Kornienko si americanul Scott Kelly vor decola de pe cosmodromul rus Baikonur (Kazahstan) in primavara anului 2015 pentru o misiune de un an, in timpul careia vor strange "date stiintifice importante pentru explorarile viitoare ale sistemului solar de catre om", au precizat Roskosmos si NASA.

Obiectivul acestei misiuni de au an pe SSI este de a "intelege mai bine cum reactioneaza corpul uman si cum se adapteaza la conditiile din spatiu", potrivit comunicatului.

Datele, culese in timpul unei expeditii de 12 luni, vor permite definirea cu mai multa precizie a capacitatilor si starii de sanatate ale membrilor echipajului, in vederea reducerii riscurilor legate de expeditiile viitoare pentru misiunile din jurul Lunii si de pe Marte.

In prezent, durata misiunilor cosmonautilor pe SSI este de maxim 6 luni.

Pentru pregatirea misiunii lor, Mihail Kornienko (52 de ani) si Scott Kelly (48 de ani) vor incepe in 2013 un program de antrenament pe doi ani in SUA, Rusia si alte state partenere ale programului SSI.