Robotul Curiosity a realizat primele fotografii pe timp de noapte ale solului martian, informeaza NASA. Fotografiile, realizate in spectrul ultraviolet, au fost facute pe data de 22 ianuarie de camera de inalta rezolutie Mars Hand Lens Imager (MAHLI). Curiosity a fotografiat o roca martiana pe care cercetatorii de la NASA au denumit-o "Sayunei".

Primele imagini nocturne de pe Marte (iluminare cu leduri ultraviolete)Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Potrivit NASA, Curiosity a luminat roca cu ajutorul unor leduri albe si ultraviolete.

Agentia spatiala americane precizeaza ca fotografiile au surprins zona in care roata din stanga, partea din fata, a robotului a zgariat roca - trecand de mai multe ori peste ea - pentru a obtine o portiune de roca fara praf ce poate fi analizata.

Zona in care e facuta fotografie este apropiata de cea in care robotul Curiosity va incepe sa foreze in urmatoarele saptamani.

Primele imagini nocturne de pe marte (iluminare cu leduri albe))

Primele imagini nocturne de pe marte (iluminare cu leduri albe)

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

"Scopul observatiilor facute cu raze ultraviolete a fost de a cauta minerale fluorescente", a declarat Ken Edgett de la centrul Malin Space Science Systems din San Diego, principalul coordonator al camerei MAHLI.

"Echipa de cercetatori analizeaza datele primite. Daca ceva apare verde, galben, portocaliu sau rosu din cauza luminii ultraviolete, atunci avem un indicator clar al fluorescentei", a adaugat cercetatorul.

Fotografiile rocii martiene "Sayunei" face parte dintr-un prim set de imagini nocturne realizate de camera MAHLI de pe bratul robotului Curiosity, in "Yellowknife Bay", o zona din regiunea craterului Gale.

Curizity se afla in interiorul Craterului Gale si investigheaza daca planeta a oferit vreodata un mediu favorabil pentru viata microbiana. Curiozity a ajuns in craterul in urma cu cinci luni, pentru o misiune de minim doi ani.