Un asteroid mare cat o jumatate de teren de fotbal va trece aproape de Pamant in 15 februarie, dar nu este niciun pericol de coliziune, a asigurat joi NASA. Agentia spatiala americana a explicat ca a facut progrcse semnificative in ultimii ani pentru a detecta aceste obiecte potential devastatoare.

Acest asteroid cu un diametru de 45 de metri si o greutate de 135.000 de tone, numit 2012DA14, este cel mai mare obiect care oamenii de stiinta au anticipat ca va trece prin apropierea Pamantului, a declarat Agentia spatiala americana.

Detectat in februarie 2012, el va trece la circa 27. 700 km de Pamant, adica la o distanta egala cu o zecime din distanta Pamant-Luna, cu o viteza de 7,8 km. pe secunda. Apropierea se va produce in 15 februarie la ora 19:24 GMT. Imensa bucata de roca va putea fi observata din Europa de Est, Asia si Australia, spun oamenii de stiinta, explicand ca aceasta va aparea ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

"In medie, un asteroid de aceasta dimensiune trece aproape de Pamant la fiecare 40 de ani si poate intra in coliziune cu planeta noastra la fiecare 1.200 de ani", a explicat Donald Yeomans, unul dintre cercetatorii NASA, in timpul unei conferinte prin telefon.