Asteroidul 2012 DA-14, de 45 de metri, a trecut vineri seara foarte aproape de Terra, fara sa exista insa niciun pericol pentru Pamant. Asteroidul a fost cel mai aproape de planeta noastra la ora 19:25 GMT (21:25, ora Romaniei).

Traseul asteroidului 2012 DA-14Foto: NASA/JPL-Caltech

UPDATE Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, NASA arata ca, potrivit informatiile detinute, nu exista nicio legatura intre traiectoria asteroidului 2012 DA-14 si meteoritul care s-a dezintegrat vineri dimineata deasupra regiunii Urali, cauzand o ploaie de meteoriti.

"Potrivit cercetatorilor NASA, traiectoria meteoritului din Rusia a fost semnificativ diferita de traiectoria asteoridului 2012 DA-14, nefiind nicio legatura intre cele doua corpuri ceresti. Inca se colecteaza informatii despre meteoritul din Rusia iar in acest moment analizele sunt preliminare. In inregistrarile video meteoritul este vazut trecat dinspre stanga spre dreapta, in fata soarelui care rasare, ceea ce inseamna ca se misca dinpre nord spre sud. Traiectoria asteroidului DA-14 este in directia opusa, de la sud spre nord", se arata in declaratia de presa a NASA.

Asteroidul cu masa de 135.000 de tone este cel mai mare asteroid detectat vreodata de oamenii de stiinta care trece atat de aproape de Terra, a precizat agentia spatiala americana.

Asteroidul 2012 DA-14, descoperit in februarie 2012, a trecut la o distanta de 27.600 de kilometri de planeta noastra, o zecime din distanta dintre Terra si Luna, vineri (15 februarie) la ora 19:25 GMT (21:25 ora Romaniei), deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra, cu o viteza de 7,8 kilometri/secunda.

Streaming by Ustream

Potrivit NASA, asteroidul a trecut atat de aproape de Terra, incat s-a aflat la o distanta mai mica decat altitudinea la care se afla anumiti sateliti.

Traseul asteroidului 2012 DA-14

Traseul asteroidului 2012 DA-14

Foto: NASA/JPL-Caltech

Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA, a explicat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa telefonica, faptul ca "in medie, un asteroid cu o astfel de marime se apropie atat de mult de Terra o data la 40 de ani si risca sa se ciocneasca cu planeta noastra o data la 1.200 de ani".

Asteroidul a fost vizibil vineri cu un telescop amator in Europa de Est, Australia si in Asia, unde este noapte. El a aparut ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

"Aceasta survolare va oferi o ocazie unica oamenilor de stiinta pentru a studia de foarte aproape un obiect care trece la o distanta atat de mica de Terra", scrie NASA pe site-ul ei oficial.

Agentia spatiala americana subliniaza faptul ca "acorda prioritate maxima monitorizarii asteroizilor care trec foarte aproape de orbita terestra, cu scopul de a proteja planeta".

Goldstone Solar System Radar, sistemul radar instalat de NASA in desertul Mojave din California, va monitoriza asteroidul pe datele de 16, 18, 19 si 20 februarie, precizeaza AFP.

Asteroidul va fi, de asemenea, monitorizat cu numeroase telescoape din intreaga lumea, cercetatorii incercand sa ii determine viteza de rotatie in jurul propriei axe si compozitia interna.

Postul de televiziune al NASA a transmis in direct evenimentul.

NASA va mai realiza si o animatie in timp real a deplasarii si pozitionarii asteroidului in raport cu planeta noastra. Animatia va folosi imagini in timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia si din Europa, daca vremea o va permite.

Urmareste pe site-ul NASA animatia

Daca acest asteroid, a carui diametru de 45 de metri in incadreaza in categoria celor de talie mica, s-ar fi prabusit pe Pamant, el ar fi produs pagube comparabile cu cele facute de asteroidul cazut in Siberia centrala in 1908, in regiunea Tunguska, sustine Tim Spahr, cercetator la Minor Planet Center din cadrul Universitatii Harvard.

Astronomul estimeaza ca socul ar echivala cu o bomba de 2,4 megatone, suficient de puternica pentru a devasta o suprafata intinsa, dar care nu ar fi catastrofica la nivel global.

Prin comparatie, meteoritul considerat responsabil cu extinctia dinozaurilor in urma cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr, citata de AFP.

NASA sustine ca a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi, cu diametre de peste 1 kilometru, care se afla in apropiere de Terra.

In total, astronomii au detectat si catalogat, cu ajutorul telescoapelor si al satelitilor, 9.500 corpuri ceresti de diverse marimi care trec aproape de Terra. Numarul acestora reprezinta probabil o zecime din total.