O cosmonauta din Rusia va efectua o misiune in spatiu in 2014, marcand astfel revenirea femeilor ruse in programul de cucerire a spatiului, dupa o pauza de aproape 20 de ani, a anuntat miercuri un oficial din cadrul Centrului rus de pregatire a cosmonautilor, relateaza AFP.

Elena Serova, in varsta de 36 de ani, membra a Uniunii cosmonautilor profesionisti, "se pregateste sa efectueze un zbor spatial in a doua jumatate a anului 2014", a precizat Alexei Temerov, responsabil al centrului de antrenament din Orasul Stelelor, de langa Moscova.

Rusia va sarbatori in acest an implinirea a 50 de ani de la primul zbor in spatiu al unei femei, sovietica Valentina Tereshkova, pe 16 iunie 1963.

Elena Serova va petrecere sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) si va deveni astfel a patra femeie cosmonaut din Rusia care ajunge in spatiu, a precizat responsabilul centrului, in cadrul unei conferinte de presa.

"Programul sau de lucru la bordul ISS nu va avea nimic extraordinar, va fi un program stiintific obisnuit. Nu este prevazuta o iesire in spatiu", a adaugat el.

O alta femeie, Anna Kikina, in varsta de 28 de ani, face parte dintr-un grup de candidati pentru integrarea in unitatea de cosmonauti, in vederea zborurilor viitoare, a mentionat Alexei Temerov.

In total, opt persoane au fost selectionate anul trecut pentru a deveni cosmonauti din 304 voluntari, a precizat el.

Primul zbor in spatiu al Valentinei Tereshkova a fost urmat de cele ale Svetlanei Savitskaia in 1982 si in 1984.

A treia si ultima femeie rusa care a fost trimisa in spatiu, Elena Kondakova, a efectuat o prima misiune de cinci luni in 1994-1995, apoi o misiune de 10 zile la bordul unei navete americane in mai 1997.