ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array), cel mai mare radiotelescop din lume a fost inaugurat miercuri in desertul Atacama din Chile, cel mai arid loc de pe planeta. A fost instalat pe platoul chilian Chajnantor la mai mult de 5000 de metri altitudine, scrie presa internationala.

"Atentie, camera de control, ati primit aprobarea. ALMA pe Centrul Galactic", a ordonat prin radio, de la Chajnantor astronomul Antonio Hales, dupa ce a primit unda verde de la presedintele chilian Sebastian Pinera.

Alma este compus din 66 de antene de mari dimensiuni dispuse pe o suprafata cu raza de 10 km si concepute sa actioneze sincronizat. Toate antenele vor fi functionale pe deplin din luna octombrie si oamenii de stiinta estimeaza ca durata de viata a radiotelescopului va fi de 30 de ani.

ALMA, un proiect la care s-a lucrat 10 de ani, este primul proiect astronomic intr-adevar global, cu un buget de aproximativ un miliard de euro, impartit intre Europa, Statele Unite si Japonia.

Radiotelescopul va vedea lumina pe care ochiul uman nu o poate percepe, cu lungimi de unda apropiate de milimetru si submilimetru.

ALMA poate oferi informatii despre cum a fost creat Universul, despre cum s-au format unele planete si stele, pentru ca poate sa se "priveasca" adanc in spatiu, spun cercetatorii.

Imaginile captate vor avea precizia de zece ori mai mare decat a celor transmise de telescopul spatial Hubble.