Racheta ruseasca Proton M Breeze M, s-a reintors la zbor cu satelitul mexican Satmex 8. Lansarea a fost coordonata de divizia comerciala ILS, cea care comercializeaza serviciile de transport ale lui Proton catre operatorii internationali de sateliti. Pornita initial ca un parteneriat intre Lockheed Martin si Khrunichev (ambele parti venisera cu cate un lansator in aceasta colaborare: Atlas 5 si respectiv Proton), compania ILS este detinuta, din mai 2008 de cand consortiul american s-a retras, de grupul rus Khrunichev, potrivit Space Alliance.

Satmex 8Foto: SpaceAlliance

A fost prima lansare a lui ILS din 2013, primul contract cu mexicanii de la Satmex si a 78-a lansare Proton ILS din istoria companiei. Profilul de zbor a fost unul clasic pentru racheta Proton si a inclus 5 activari ale modulului de propulsie auxiliar, Breeze M. Dupa 9 ore si 13 minute Satmex 8 a fost lasat intr-o orbita GTO cu caracteristicile 6159 km x 35786 km x 18.38 grade inclinatie. Satmex 8 este construit de compania americana Space Systems/Loral pentru operatorul mexican Satelites Mexicanos SA de CV (mai cunoscut ca Satmex), folosind binecunoscuta platforma geostationara comerciala LS 1300.

Este un satelit de 5.4 tone care are o durata de viata proiectata de 15 ani si vine echipat cu 24 de transpondere in banda C si 40 in banda Ku. Satmex 8 il va inlocui pe mai vechiul Satmex 5 (data de lansare 5 decembrie 1998), la slotul orbital 116.8 grade Vest, de unde va furniza servicii de comunicatie catre America de Sud, America de Nord si cea Centrala. Satelites Mexicanos SA de CV are o istorie de peste 40 de ani si opereaza la momentul actual trei sateliti : Satmex 5 si 6 si Solidaridad 2.

mai multe detalii tehnice pe Space Alliance