Trei astronauti - doi rusi si un american - au ajuns vineri dimineata la Statia Spatiala Internationala (ISS) dupa un zbor "expres" cu o durata record de mai putin de sase ore, la bordul unei navete Soyuz, scrie AFP.

Cosmonautii rusi Pavel Vinogradov si Alexandr Misurkin si astronautul american Christopher Cassidy au decolat la 20,43 GMT joi de pe cosmodromul din Baikonur, in stepele Kazahstanului, iar naveta lor a arimat cu succes la ora 02,28 GMT vineri dimineata, a precizat Agentia spatiala rusa Roskosmos.

Dupa acest zbor cu o durata de mai putin de sase ore, fata de doua zile cat dura in trecut, si cele doua ore necesare procedurilor de arimare, astronautii au fost primiti calduros de echipajul ISS, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa.

Acest enorm castig de timp este posibil gratie avansurilor tehnologice care permit capsulei Soyuz sa efectueze doar patru orbite in jurul Pamantului, fata 34 anterior.

Acest zbor "expres" a fost stabilit dupa ce Rusia a lansat cu succes spre ISS trei navete cargo Progres potrivit aceleiasi proceduri accelerate in august, octombrie si februarie.

Reducerea duratei de zbor permite de asemenea aducerea de materiale biologice pentru a efectua experiente la bordul ISS, ceea ce nu era posibil in cazul zborurilor de doua zile.

Rusia doreste acum sa aplicea aceasta noua procedura pentru toate zborurile catre ISS, dar Agentia spatiala americana, NASA, cerut mai mult timp mde gandire.

NASA si-a exprimat ingrijorari legate de obligatia astronautilor de a ramane asezati pe scaune in timpul zborului expres, impiedicandu-i astfel sa-si miste picioarele.

Agentia americana a subliniat, de asemenea, dificultatea tehnica de a urmari planul de zbor in cadrul unui zbor atat de scurt.

Echipajul sosit vineri va reveni pe Terra in septembrie, dupa o misiune de aproape cinci luni.

Succesul acestui prim zbor rapid cu echipaj uman pare promitator pentru programul spatial rusesc, care a cunoscut in ultimele luni o serie de probleme, precum esecul punerii pe orbita a unor sateliti de telecomunicatii sau problemele de arimare la ISS ale unei nave cargo Progress.