O capsula spatiala rusa avand la bord 100 de animale intre care soareci si soparle a revenit pe Pamant duminica dupa o luna de experimente stiintifice in spatiu inaintea unui zbor pe Marte. Capsula Bion-M a aterizat fara probleme in regiunea Orenburg, la 1.200 kilometri sud-est de Moscova, au anuntat autoritatile spatiale rusesti.

La bord erau 45 de soareci, 15 soparle, 20 de melci si alte organisme, care au fost plasate in compartimente separate si sub supraveghere video permanenta.

"Aceasta este prima data cand animalele au fost trimise singure in spatiu pentru o lunga perioada de timp", a declarat la postul public de televiziune Sychov Vladimir, de la Institutul de probleme biomedicale care se ocupa de program.

El a estimat ca experimentul a fost un succes. Cu toate acestea, el a declarat pentru agentia Interfax, ca toate animalele nu au supravietuit, din cauza unei probleme tehnice.

Principalul obiectiv al experimentului a fost de a studia efectele zborului spatial asupra organismelor vii.

"Este vorba de a determina modul in care corpul nostru se adapteaza la conditiile de imponderabilitate si de a intelege ce trebuie fauct pentru a asigura supravietuirea in timpul zborurilor lungi de peste", a declarat acesta.