Japonia a lansat duminica dimineata in spatiu, in premiera, un robot care vorbeste, misiunea sa fiind de a servi drept partener astronautului Kochi Wakata, care isi va incepe misiunea pe Statia Spatiala Internationala (ISS) in luna noiembrie, transmite BBC.

Kirobo, primul robot vorbitor trimis in spatiuFoto: Agerpres/AP

Android a decolat de pe insula Tanegashima in racheta japoneza fara pilot H-2B care va livra, de asemenea, echipamente si provizii astronautilor de pe ISS.

Kirobo are o inaltime de 34cm. El va ajunge pe ISS pe data de 9 august.

Kirobo face parte dintr-un studiu care vrea sa vada modul in care masinile pot acorda sprijin emotional persoanelor izolate pe perioade lungi de timp.

Lansarea rachetei H-2B a fost transmisa online de agentia spatiala japoneza - Japan Aerospace Exploration (Jaxa).

Racheta mai transporta apa potabila, alimente, imbracaminte si materiale de lucru pentru cei sase membri ai echipajului permanent de pe ISS.

Numele lui Kirobo vine de la cuvintele japoneze pentru "speranta" si "robot".

Micul android cantareste aproximativ 1 kg si are o gama larga de miscari. Designul sau a fost inspirat de personajul Astro Boy din benzile desenate nipone.

Kirobo a fost programat sa comunice in japoneza si sa pastreze inregistrari ale convorbirilor sale cu astronautul Kochi Wakata, care va prelua functia de comandant al ISS in cursul acestui an.

In plus, Kirobo ar urma sa ii transmita astronautului mesaje de la camera de control.

"Kirobo a retinut fata domnului Wakata astfel incat sa il poate recunoaste atunci cand se vor reuni in spatiu", a declarat Tomotaka Takahashi, dezvoltator robotului.

"Imi doresc ca acest robot sa functioneze ca un mediator intre o persoana si o masina, sau o persoana si Internet, si, uneori, chiar intre oameni", a adaugat Takahashi.

Cea mai mare provocare a fost sa il faca pe Kirobo sa functioneze in spatiu, a adaugat acesta. Zeci de teste au fost efectuate pe o perioada de peste noua luni pentru a asigura fiabilitatea robotului.

Kirobo are un geaman pe Pamant, robotul Mirata, care va monitoriza orice probleme cu care s-ar putea confrunta omologul sau electronic in spatiu.

"Este un pas mic pentru mine, un salt urias pentru roboti", a declarat luna trecura Mirata referindu-se la misiune.

Kibo Robot Project este un proiect comun in care sunt implicati Tomotaka Takahashi, producatorul de autovehicule Toyota si compania de publicitate Dentsu.