Sonda spatiala americana Voyager 1, lansata in 1977, a iesit din sistemul nostru solarsi a devenit primul obiect fabricat de om care ajunge in spatiul interstelar, o parte intunecata si rece a Caii Lactee. Potrivit masurilor publicate de revista Science si confirmate de NASA, evenimentul s-ar fi petrecut acum mai bine de un an, dar informatia a fost anutata oficial abia acum.

"Acum, ca avem noi date-cheie, credem ca omenirea a facut un pas istoric intrand in spatiul interstelar", a declarat Ed Stone, conducator stiintific de misiune la Institutul de Tehnologie din California. " Voyager deschide o noua era de explorare", a spus omul de stiinta in timpul unei conferinte de presa telefonice.

Voyager 1 a iesit din zona sistemului nostru solar si a intrat in frigul si obscuritatea spatiului interstelar in 25 august 2012. Sonda se afla acum la 21 de miliarde de kilometri de Soare.

La conferinta de presa stiintifica s-a putut auzi prima inregistrare a fondului sonor al spatiului interstelar. Oamenii de stiinta nu-si explica, totusi, de ce campul magnetic nu si-a schimbat directia la iesirea din sistemul solar, asa cum era de asteptat.

De marimea unui automobil, Voyager 1 dispune de o antena cu un diametru de patru metri si un radio care ii permite sa trimita date spre Terra. Aparatul sau foto a fost dezactivat in 1990, pentru a economisi resursele de energie. Cu ajutorul bateriilor sale, sonda poate sa-si alimenteze instrumentele pana in 2020-2025. Apoi isi va continua singura drumul, ratacind, in spatiul interstelar.

Programul de explorare Voyager are ca obiectiv studierea planetelor din afara Sistemului Solar.

Voyager 1 si geamana sa Voyager 2 au survolat pana acum planetele Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si 48 dintre satelitii acestora.