India a lansat cu succes marti o nava spatiala catre Marte, in incercarea de a fi a patra agentie spatiala din lume si prima asiatica ce ajunge pe Planeta Rosie, relateaza BBC.

India lanseaza nava spre MarteFoto: Captura YouTube

Misiunea Mars Orbiter s-a lansat la ora 09.08 GMT (11.08 ora Romaniei) din Centrul Spatial Satish Dhawan, de pe coasta de est a tarii.

Seful agentiei spatiale indiene a declarat pentru BBC ca misiunea va demonstra capacitatea tehnologica de a ajunge pe orbita planetei Marte si de a efectua experimente.

Nava urmeaza sa calatoreasca timp de 300 de zile si sa ajung pe orbita planetei Rosii in 2014.

Daca satelitul reuseste sa orbiteze, agentia spatiala a Indiei va deveni a patra din lume cu aceasta realizare, dupa cele ale SUA, Rusiei si Europei.

Numaratoarea inversa a inceput duminica, la 56 de ore inainte de lansare.

India a aprobat acest proiect in 2012, astfel incat oamenii de stiitnta au lucrat intens pentru a putea profita de alinierea planetelor, ceea ce permite navei sa economiseasca in drumul sau combustibil.

Aproape jumatate din toate incercarile de orbitare a planetei Marte de pana acum (circa 40) au esuat.

Au existat critici care s-au intrebat daca este potrivit ca India sa cheltuie 72 milioane de dolari pentru aceasta misiune, in conditiile in care una dintre cele mai ridcate rate de malnutritie infantila din lume.