China a anuntat marti ca va lansa, la inceputul lui decembrie, prima sa sonda spatiala care are ca misiune sa aselenizeze si sa depuna pe solul lunar un vehicul de explorare teleghidat denumit "Iepurele de jad", scrie AFP.

Data exacta a lansarii nu a fost precizata, presa de stat insistand mai degraba asupra performantelor "rover-ului" lunar, dispozitiv cu sase roti al carui nume reprezinta o referinta la mitologia chineza.

Potrivit legendei, iepurele lunar traieste pe luna, unde produce elixirul nemuririi in mojarul sau. Animalul-farmacist traieste alaturi de Chang'e, zeita chineza a Lunii.

Cu aceasta misiune numita Chang'e-3, China va realiza prima sa aselenizare, in cadrul ambitiosului program "Chang'e", marcat de succesul precedentelor doua sonde lunare.

Sondele Chang'e-1 (lansata in octombrie 2007) si Chang'e-2 (lansata in octombrie 2010), au permis, dupa amplasarea pe orbita, efectuarea de observatii detaliate asupra satelitului natural al Pamantului.

"Iepurele de jad", dotat cu panouri solare pentru a-si asigura energia, isi propune sa efectueze analize stiintifice si sa trimita pe Terra imagini tridimensionale ale satelitului.

Vehiculul lunar, cu o greutate de 120 de kilograme, va fi operational timp de trei luni, perioada in care se va putea deplasa cu o viteza maxima de 200 de metri pe ora.

China aloca miliarde de dolari pentru cucerirea spatiului, considerata un simbol al noii forte a tarii.

Beijingul avanseaza cu pasi mari in programul care isi propune construirea unei spatii statiale orbitale permanente.

Si alte tari au ambitii de aceeasi natura, incepand cu India, care a reusit sa trimita pe Luna o sonda, in 14 noiembrie 2008 - o premiera de la lansarea programului spatial indian (1963).