O parte din cometa ISON a aparut pe cealalta parte a Soarelui, in seara zilei pe 28 noiembrie, in ciuda faptului ca a parut sa isi diminueze intensitatea pe masura se s-a apropiat de astru si nu a putut fi vazuta de instrumentele astronomice in periheliu - punctul cel apropriate de Soare de pe orbita sa, anunta Agentia Spatiala Americana.

Timelapse - serie de imagini cu cometa ISON vazuta SOHOFoto: Hotnews

Astronomii au anuntat joi seara ca este posibil ca ISON sa nu supravietuit periplului sau extrem de aproape de suprafata Soarelui, informeaza AFP. Desi astronomii nu era siguri de soarta cometei, faptul ca obiectul cosmic nu aparuse pe imaginile realizate dupa trecerea sa pe langa Soare i-a facut sa concluzioneze ca sunt sanse mari sa se fi dezintegrat si evaporat la temperaturile de circa 2700 de grade din apropierea Soarelui.

In pofida estimarilor initiale, Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) al NASA si ESA a vazut o dungă de material luminos indepartandu-se de Soare. Ramane intrebarea daca e vorba doar de resturi ale cometei, sau daca o parte din nucleul obiectului cosmic a supravietuit. Analizele cercetatorilor NASA sugereaza ca este posibil ca o mica parte din nucleul cometei ISON ar fi ramas intacta.

O parte din cometa ISON continua sa se deplaseze pe orbita initiala / Foto: ESA&NASA/SOHO

Cometa ISON continua sa surprinda. De-a lungul unui an de observatii ale obiectului cosmic - si mai ales pe masura ce s-a apropiat de Soare - intensitatea cu care cometa a stralucit a crescut sau a scazut in mod neasteptat. Astfel de modificari ale stralucirii apar de obicei ca raspuns la faptul ca materialul din care e formata cometa incepe sa fiarba si se pierde in atmosfera, iar in functie de materialul de formare, acest fenomen se produce la temperaturi diferite, oferindu-le astronomilor informatii cu privire la compozitia acesteia.

Analiza acestui tipar ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga compozitia cometei ISON, alcatuita din materia din primele zile ale formarii sistemului solar, in urma cu circa 4,5 miliarde de ani.

"Din cate se pare, cel mai probabil cometa ISON nu a supravietuit periplului sau", a declarat Karl Battams, om de stiinta in cadrul Naval Research Laboratory din Washington, la o masa rotunda organizata de televiziunea apartinand NASA, dupa ce obiectul cosmic nu a mai putut fi gasit de instrumentele astronomice.

"Am vazut ultimele imagini din satelit si nu am observat nimic iesind din spatele discului solar, iar acesta ar putea fi ultimul cui batut in cosciug", a adaugat el.

Aceeasi concluzie si din partea lui Phil Plait, astronom si editor al site-ului 'Bad Astronomy': "Nu cred ca aceasta cometa a supravietuit", a spus el.

Astronomii anuntasera initial ca obiectul cosmic nu a mai fost vazuta de instrumentele astronomice dupa trecerea de Soare, astfel incat e probabil ca ea s-a dezintegrat.

"ISON pare sa fi disparut, sa se fi deintegrat in cursul ultimelor ore", a adaugat Dean Pesnell, fizician specialist in Soare si responsabil stiintific al Solar Dynamics Observatory (SDO), un satelit al NSA care observa Soarele. "Nu vedem nimic, iar SDO precum si SOHO (Observatorul Solar si Heliosferic) sunt detectoare extrem de bune de comete", a aratat dr. Pesnell. SOHO este administrat in comun de NASA si ESA, agentia spatiala europeana.

"Sper ca vom vedea in curand o alta cometa", a adaugat el.

Specialistii de la NASA sunt insa optimisti. Desi dezintegrarea cometei ar inseamna ca ea nu va mai fi vizibila de pe Pamant in noptile din prima sapatamana din decembrie, multitudinea de observatii ale cometei, facute pe parcursul ultimului an, reprezinta un material de cercetare important.

Imaginea de la Solar Dynamics Observatory al NASA arata Soarele, insa cometa ISON nu este vizibila. Semnul "+" indica locul unde ar fi trebuit sa fie cometa/ Foto: NASA/SDO

Cometa ISON, o mare bloc de gheata si roca, urma sa treaca pe langa suprafata Soarelui la o distanta de 1,17 milioane de kilometri, joi, in jurul orei 18:30 GMT, fiind supusa unor temperaturi de 2.700 de grade si pierzand trei milioane de tone pe secunda.

Majoritatea astronomilor anticipasera ca ISON nu va supravietui acestei apropieri de Soare.

"Cred ca poate exista, poate, o sansa de 30%" de supravietuire, a declarat marti Carey Lisse , un expert in comete de la Laboratorul de Fizica Aplicata Johns Hopkins.

Cometa ISON "nu este prea rezistenta, este formata in proportie de 50% sau poate 30% din gheata, rezultata din apa", iar dimensiunea nucleului este destul de mica in comparatie cu media cometelor observate pana in prezent, a explicat fizicianul precizand ca diametrul sau a fost estimat la cel mult 1,2 km.

ISON a mobilizat comunitatea astronomica dupa descoperirea sa in septembrie 2012 de astronomi rusi, Cometa isi are originile, vechi 4,5 miliarde de ani, in sistemul solar. Ea a scapat, de fapt, in urma cu cateva milioane de ani din Norul Oort, un fel de "parcare" de comete in sistemul solar, situata la jumatatea distantei dintre Soare si urmatoarea stea.

"Este o relicva a formarii sistemului solar", a arata dr. Carey Lisse, subliniind ca planetele s-au format cu ajutorul cometelor care au adus apa, substanta deosebit de importanta pentru corpurile ceresti.

Catalogata ca C/2012 S1, cometa ISON a fost descoperita de cativa astronomi amatori in septembrie 2012. A fost denumita astfel in onoarea telescopului International Scientific Optical Network, cu care a fost observata.

Calatoria unei comete prin sistemul solar este periculoasa si violenta. Coada sa ar putea fi dezintegrata de o ejectie puternica de masa coronala. Inca inainte sa ajunga in apropiere de Marte, radiatiile emise de Soare ar putea sa provoace fierberea apei de pe cometa, primul pas spre dezintegrarea obiectului cosmic, iar daca totusi supravietuieste acestei etape, trebuie sa faca fata radiatiilor intense si presiunii resimtite tot mai puternic pe masura ce se apropie de Soare, explica NASA. Aceasta este si calatoria pe care a facut-o Cometa ISON.

Cometa ISON si-a inceput calatoria in regiunea norului Oort din sistemul nostru solar iar acum se indreapta spre Soare.

ISON face parte din categoria cometelor care "zgarie" Soarele - comete "sungrazing" cum le numesc astronomii americani. Aceste comete se apropie foarte mult de Soare in momentul in care trec pe langa el. Multe dintre ele nu supravietuiesc calatoriei in jurul Soarelui - desi nu se lovesc direct de suprafata solara, sunt distruse de radiatii.

ISON se afla la prima calatorie in jurul Soarelui, ceea ce inseamna ca este inca alcatuita din materia primara din primele zile ale formarii sistemului solar, pentru ca straturile de suprafata nu au fost pierdute in urma apropierii de astru.

Orbita cometei ISON vazuta din diferite perspective / Foto: NASA's Goddard Space Flight Center

Cel putin 15 observatoare spatiale si cat mai multe telescoape terestre au urmarit cometa pentru a afla mai multe despre aceasta capsula a timpului.

Chiar daca cometa nu supravietuieste apropierii de Soare, urmarirea traseului ii poate ajuta pe cercetatori sa inteleaga din ce este formata cometa, cum reactioneaza la mediul inconjurator si ce spune acest lucru despre originile sistemului solar.

De asemenea, pe masura apropierii de Soare, felul in care cometa si coada sa interactioneaza cu atmosfera solara poate furniza informatii despre Soare.

NASA a initiat o campanie de observare a Cometei ISON pentru a facilita o actiune globala de observare ce cuprinde atat telescoape spatiale cat si terestre si pentru a incuraja astronomii amatori si profesionisti sa participe